Raymon Mens
Raymon Mens Binnenland 22 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Leidseplein Amsterdam afgezet: gewapende gijzeling in Apple Store

In de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam is iemand binnen met een vuurwapen, meldt de politie. Een groot deel van het centrum van Amsterdam is afgezet en er is veel politie op de been. Omwonenden, ondernemers en werknemers in de buurt van het incident worden opgeroepen om niet naar buiten te komen en binnen te blijven.

Gijzeling in Apple Store Leidseplein Amsterdam eindigt met ontsnapping

De melding werd rond 17.40 uur gedaan. Meerdere mensen zeggen tegen de Amsterdamse zender AT5 schoten te hebben gehoord. Op sociale media worden beelden gedeeld van een man met een vuurwapen die een andere man vasthoudt en onder schot houdt. De politie bevestigt dat er een man met een wapen in de winkel is. Het zou gaan om een gijzeling.

Getuigen horen schoten in Apple Store

Meerdere getuigen zeggen tegen de Amsterdamse omroep dat er schoten zijn gelost. „Ik moest rennen voor mijn leven”, aldus een van hen. „Ik stond op het zebrapad tegenover de Apple Store. Daar liep een medewerker in paniek naar buiten en schreeuwde in zijn portofoon dat er een overval is. Op dat moment viel het kwartje nog niet en wilde ik het zebrapad oversteken tegenover de ingang van de Apple-winkel. Op dat moment hoorde ik ook pistoolschoten binnen.”

Bizarre beelden: vlogger live op Amsterdamse Leidseplein gewurgd

‘Gijzelnemer heeft een bomvest aan’

Inmiddels is ook de Marnixstraat nabij het Leidseplein afgesloten en de politie roept omstanders op om afstand te houden. Volgens nog onbevestigde berichten is er sprake van explosiegevaar. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is inmiddels gesignaleerd.

Tegenover de Apple Store zijn enkele restaurants en appartementen gevestigd. Volgens een bewoner heeft de politie hem gemaand binnen te blijven en bovendien gezegd dat de gijzelnemer een bomvest aan heeft. Naar verluidt is de gijzelaar geen werknemer, maar een klant.

Kantoren Apple Nederland boven de winkel

De kantoren van Apple Nederland zijn de boven de winkel gevestigd in het Hirschgebouw. Dat heeft echter een aparte ingang. Vanuit de winkel is het niet mogelijk om de kantoren te bereiken. Inmiddels zouden alle werknemers het pand hebben verlaten en zijn alleen de gijzelnemer en gijzelaar nog binnen. Om de hoek staat het leger klaar om de politie te helpen bij het beëindigen van de gijzeling.

Gijzeling in Apple Store Leidseplein Amsterdam eindigt met ontsnapping

https://twitter.com/remcoasterr/status/1496206888052174853?s=21

https://www.tiktok.com/@clever.ceo/video/7067593707985358086

Stormen Corrie en Eunice sloegen toe: heel fietspad is in zee verdwenen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.