Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 22 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

‘Ik loop tegen een burn-out aan, maar mijn baas blijft me pushen’

Wekelijks beantwoordt geld & carrière-redacteur Tessa Ham, ook verantwoordelijk voor de rubriek De Spaarrekening op Metro, een prangende lezersvraag. Met vandaag: wat kun je doen als je bijna tegen een burn-out aan loopt, maar je baas je maar blijft pushen?

Een collega die slurpt, stinkt of veel te luidruchtig zijn weekendplannen bespreekt. Daar zit niemand op te wachten. En wat is nu eigenlijk de juiste timing om loonsverhoging te vragen en de beste manier om te sparen? Het komt allemaal aan bod in de rubriek ‘Tessa geeft raad’. Maar deze keer:

„Beste Tessa, ik voel dat ik tegen een burn-out aanloop. Ik zit vaak ‘s avonds laat nog te werken om dingen af te maken, maar mijn baas blijft me pushen. Het is net alsof ze me niet wil horen. Hoe geef ik aan dat ik het echt even rustiger aan moet doen? – Adeline”

Ook een geld & carrière-vraag voor Tessa?
📮 Mail haar op [email protected].

Baas blijft pushen

Beste Adeline, wat een vervelende situatie. Ik weet uit eigen ervaring dat je door drukke werkdagen en overwerken in een soort vicieuze cirkel terechtkomt. Omdat je overwerkt en niet genoeg uitrust, word je minder productief en moet je alleen maar nog meer werken om hetzelfde werk gedaan te krijgen.

Natuurlijk kun je zelf maatregelen nemen (zoals genoeg pauzes nemen tussendoor, hoe onmogelijk dat ook voelt, of betere time management), maar jouw invloed houdt een keer op. Als je werkdruk echt te hoog is, zal je het gesprek moeten aangaan met je leidinggevende.

Nu denk ik te begrijpen dat je dit al hebt geprobeerd. Ik kan natuurlijk niet raden hoe dat gesprek is gegaan, maar als je echt tegen een burn-out aanloopt, denk ik dat je niet goed hebt overgebracht dat je écht niet lekker in je vel zit. Je leidinggevende weet namelijk ook dat jij niet op dat punt moet uitkomen, want dan val je maanden of misschien zelfs langer uit en moet zij vervanging regelen.

Maak duidelijk dat je tegen burn-out aanloopt

Vraag dus opnieuw een gesprek aan (dan wordt de noodzaak ook nog duidelijker) en bereid je goed voor. Het is namelijk heel menselijk om er een beetje omheen te draaien. Het voelt heel heftig om duidelijk aan te geven dat het echt niet goed met je gaat. Als je voorbereidt wat je witl zeggen, weet je zeker dat hier geen miscommunicatie over kan ontstaan. Geef je stress bijvoorbeeld een cijfer: „Nu is dat een 9 en vroeger een 3.”

Geef ook voorbeelden van situaties waarin je je bijvoorbeeld gestrest en opgejaagd voelde. „Ik was afgelopen week elke avond nog bezig met werk, terwijl ik me uitgeput voelde. Ik merk ook dat ik een kort lontje heb. Laatst maakte ik een opmerking tegen collega X waar ik later spijt van had. Zo ben ik helemaal niet.”

Als je het gesprek voorbereidt, kun je ook alvast nadenken wat je van je werkgever nodig hebt en wat je wel of niet aankunt. Dat kan je baas namelijk niet raden en ook dit is een manier om te laten zien hoe ernstig je problemen zijn.

Als de baas je nog steeds niet lijkt te horen…

Wat je precies aankan en wat niet, is natuurlijk best lastig om te bedenken. Professionele hulp, van bijvoorbeeld een psycholoog, kan je hierbij helpen. Voelt dat nog als een stap te ver – wat het overigens niet is? Bespreek het dan eerst met iemand die dicht bij je staat.

Merk je nou dat ze je na dit gesprek nog steeds niet lijkt te horen? Schroom je dan niet om een andere manager om hulp te vragen. Anno 2022 weten we heel goed wat de gevaren van te veel stress zijn, dus vertrouw erop dat iemand binnen het bedrijf je serieus neemt.

Mijn allerlaatste tip aan jou: houd je ogen open voor een andere baan als je leidinggevende je niet serieus neemt over je burn-out (of ten minste, jouw gerelateerde klachten). Haar stijl van leidinggeven laat te wensen over. Weet dat dit niet overal het geval is. Zorg ten slotte dat je een periode rust neemt tussen je huidige en volgende baan, mits je dat financieel kunt overbruggen. Zo kan je helemaal opgeladen aan een nieuwe uitdaging beginnen.

‘Ik wil af en toe blijven thuiswerken, maar mijn baas wil dit niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.