Mike Vlastuin
Mike Vlastuin Opvallend 17 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Ophef om Bulgaar in het Europees Parlement: Hitlergroet of onhandige zwaai?

Er zijn opmerkelijke beelden van het Europees Parlement naar buiten gebracht. Een Bulgaars lid maakte namelijk een ‘Hitlergroet’ bij het verlaten van de zaal. Zelf zegt hij dat het een soort afscheidsgroet was.

Het gaat om Angel Dzhambazki, welke zojuist een debat had gevoerd. Het ging hierbij om een geschil van de Europese Commissie, die onlangs nog besloot dat de coronapas langer nodig is voor het reizen binnen Europa. Op social media wordt er veel gesproken over de beelden van Dzambazki.

Reactie van president Europees Parlement

De president van het Europese Parlement, Roberta Metsola, heeft gereageerd op de beelden. Ze geeft aan dat een fascistische groet in het Europees Parlement ‘onaanvaardbaar’ is. „Het beledigt mij en alle anderen in Europa. Wij staan voor het tegenovergestelde”, gaat ze verder. Over mogelijke straffen heeft de president niet gesproken.

De reacties op Twitter gaan alle kanten op. Veel mensen vinden de ‘Hitlergroet’ namelijk schandalig: „Ik word hier kotsmisselijk van.” Een ander vindt het duidelijk een strekking van de arm en een herkenbare ‘Hitlergroet’. Volgens deze mensen mag dit nooit meer getolereerd worden.

Een deel van de mensen vindt de ophef overdreven: „Inderdaad niet te zien, het lijkt meer op een onhandige zwaai dan op een Hitlergroet, maar het is vrijwel onmogelijk om de intentie te achterhalen.” Dzhambazki is niet de eerste die op deze manier groet. Er worden ook beelden van andere politieke personen gedeeld. Daaruit moet blijken dat het de ‘normaalste’ zaak van de wereld is om zo te groeten.

Dzhambazki reageert op ‘Hitlergroet’

Ondertussen heeft Dzhambazki gereageerd op de beelden. Hij vindt de reacties richting zijn kant erg overdreven. Zelf is hij het totaal niet eens met de reacties: „Als je een simpele armzwaai verwart met een nazi-groet, heb je een echt probleem met de wet van Godwin.” Volgens hem was de groet een gebaar om sorry te zeggen. Hij biedt wel zijn excuses aan als zijn ‘onschuldige’ gebaar iemand heeft beledigd.

 

Koningin van de Olympische Spelen Ireen Wüst zwaait af: ‘Wat een vrouw, dankjewel!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ophef om Bulgaar in het Europees Parlement: Hitlergroet of onhandige zwaai?
Sluiten