Raymon Mens
Raymon Mens Binnenland 22 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Gijzeling in Apple Store Leidseplein Amsterdam eindigt met ontsnapping

De gijzeling in de Apple Store in Amsterdam is voorbij, meldt de politie. Het is de gegijzelde na vele uren gelukt om uit de winkel aan het Leidseplein te ontsnappen, meldt de politie.

De gijzelnemer heeft het pand aan het Leidseplein verlaten en is in handen van de politie. „Hij ligt op straat en met een robot wordt hij onderzocht op explosieven. Vanaf afstand hebben politiemensen hem met vuurwapens onder controle”, aldus de politie.

Gegijzelde man ontsnapt zelf

Het is de gegijzelde gelukt de Apple Store uit te rennen. Dat gebeurde bij het ophalen van een pakketje voor de deur. Toen de gijzelnemer achter hem aanging, kon de politie de dader overmeesteren. Hierbij is de gijzelnemer hard aangereden door een politieauto.

De gijzeling begon rond 17.30 uur. Toen klonken schoten in de buurt van het Leidseplein. Toegesnelde politie wist de omgeving al snel hermetisch af te sluiten. Op sociale media verschenen meteen beelden van een gewapende man in de Apple Store. Hij had een legerpak aan en drukte een automatisch wapen tegen het hoofd van het slachtoffer.

gijzelnemer Apple Leidseplein Amsterdam
De gijzelnemer ligt in zijn camouflagekleding naast een politierobot op straat na de beëindiging van de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam. Foto: ANP

Tientallen mensen wisten Apple Store eerder te verlaten

Er was lang onduidelijkheid over het aantal mensen dat gegijzeld werd. Enkele uren voordat de gijzeling tot een einde kwam, wisten tientallen mensen al te ontkomen uit Apple Store. Naar verluidt hadden ze zich opgesloten in een ruimte boven de winkel en konden ze via de nooduitgang weg.

Na het beëindigen van de gijzeling wist de politie nog meer mensen uit de Apple Store in veiligheid te brengen. De politie meldt niet om hoeveel personen het gaat. Ook is niet duidelijk of het om klanten of werknemers gaat. De kantoren van Apple Nederland bevinden zich in het Hirschgebouw, dat is boven de Apple Store. De kantoren hebben echter een aparte in- en uitgang en het is niet mogelijk om deze vanuit de Apple Store te bereiken.

Motieven nog onbekend

Over de motieven van de dader is nog niets bekend. Eerdere geruchten over een bomgordel zijn door de politie ontkracht.

Leidseplein Amsterdam afgezet: gewapende gijzeling in Apple Store

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.