Nina den Bouw
Nina den Bouw Binnenland 18 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Storm Eunice raast over het land: pizzabezorger blijft binnen, politie klaar voor grote drukte

Gehoopt op take-out of bestellen vanavond? Ren toch nog maar even naar de supermarkt, want maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl is sinds 14.00 uur vanmiddag gestopt met het bezorgen van maaltijden vanwege code rood. Rijkswaterstaat roept iedereen op om zo veel mogelijk binnen te blijven en andere sectoren leggen langzamerhand de werkzaamheden stil.

De politie verwacht grote drukte en veel meldingen van schade door de storm, die weerdienst Weeronline inschat op ‘misschien wel de zwaarste storm van deze eeuw tot dusver’.

In Maastricht en Heerlen zal nog wel eten worden bezorgd door de bezorgdienst, omdat het in Limburg code geel is. Mocht de storm ook in die regio oprukken, dan stoppen de bezorgers ook in die steden met hun werk. Op Twitter schrijft Thuisbezorgd.nl dat het bedrijf „de weersituatie nauw in de gaten houden”. Mocht de storm in de avond gaan liggen, dan kan er weer bezorgd worden, vertelt een persvoorlichter. „Maar alleen als het veilig is”. 

Andere beroepen blijven gewoon doorgaan tijdens Eunice

Postbezorgers zijn vooralsnog wel gewoon aan het werk. Erik van der Vliet, postbezorger in Sleeuwijk (Noord-Brabant) kijkt er niet naar uit om te werken vandaag. „Het zal bikkelen worden, vooral het fietsen van en naar wijken midden in de polder. Gelukkig heb ik mij warm aangekleed en word ik hopelijk niet omver geblazen.” Tijdens storm Dudley hadden postbezorgers het al zwaar, vooral als de fiets was omgevallen en de post door de straat was gewaaid. Volgens van der Vliet hoort het omvallen van je fiets en het wegwaaien van post bij het werken als postbezorger, vooral met harde wind en storm: „Of het nu leuk is of niet, post bezorgen moet gebeuren.” Toch gaat hij de post vastbinden met extra elastieken om zoveel mogelijk het achterna rennen van de post te voorkomen en op tijd klaar te zijn. 

Hans van politiedistrict Rotterdam, bereidt zich voor zoals altijd. „Ik houd wel een helm in de auto als extra bescherming voor als het nodig is.” Toch treft de politie geen extra maatregelen vanwege de storm, behalve het net wat voorzichtiger zijn tijdens de werkzaamheden. „We verwachten grote drukte en zullen ongetwijfeld van hot naar her gestuurd worden. Van een aanrijding ergens in Rotterdam tot aan een omgevallen kraan op de Maasvlakte, we weten het nog niet.”

Ga niet de weg op

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten vanmiddag niet de weg op te gaan in de provincies waar code rood vanwege storm Eunice is afgekondigd. In de kustgebieden waarvoor code rood geldt worden zeer sterke windstoten verwacht met snelheden tot 130 kilometer per uur. Het weeralarm is sinds 14.00 uur van kracht voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied. „Advies is om in deze provincies niet de weg op te gaan”, aldus Rijkswaterstaat op Twitter. „Houd rekening met zeer zware windstoten en onverwachte situaties op de weg.”

Buiten de code rood-provincies is code oranje van kracht met uitzondering van Limburg, waar code geel geldt. Ook voor de ‘oranje’ regio’s roept Rijkswaterstaat mensen op thuis te blijven als in de auto stappen niet strikt noodzakelijk is. „Dit advies geldt nadrukkelijk ook voor automobilisten met een aanhanger, vrachtverkeer en vakantieverkeer vanwege de voorjaarsvakantie in de noordelijke provincies.”

De instantie schaalt vanwege Eunice op en heeft bijvoorbeeld extra mensen aan het werk in de verkeerscentrales. Ook staan er meer weginspecteurs paraat en zijn er bij windgevoelige plaatsen zoals de Haringvlietbrug, Moerdijkbrug en Van Brienenoordbrug extra bergers om vrachtwagens af te voeren indien nodig.

Inmiddels heeft de bezorgdienst DHL besloten om alle werkzaamheden stil te leggen in gebieden met code rood. Ook gaan sommige vestigingen van Ikea eerder dicht en zijn er meerdere openbaar vervoersorganisaties die geen ritten meer inplannen.

Zet je schrap: ‘Eunice kan de zwaarste storm van deze eeuw tot dusver worden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.