Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 18 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Agent veroordeeld die arrestant schedelbasisfractuur sloeg: ‘Politie moet echt dimmen’

Een politieagent uit Eindhoven is veroordeeld voor het buitenproportioneel gebruiken van zijn wapenstok op een arrestant. Dat gebeurde zo’n twee jaar geleden toen een verwarde man niet meewerkte aan zijn arrestatie.

De 52-jarige agente probeerde in januari 2020 een verwarde man aan te houden in Eindhoven. Maar dat ging niet helemaal soepel. De 21-jarige man moest worden achtervolgd en toen de agenten te voet de achtervolging inzetten, sprong hij achter het stuur van een politieauto.

Agent slaat man dertien keer met wapenstok

De man, die onder invloed was van drugs, werd door twee agenten uit de auto getrokken, maar bleef zich hevig verzetten. Daarbij werd pepperspray ingezet. Toen ook dat niet werkte besloot een derde agent zijn wapenstok in te zetten. Hij sloeg de man dertien keer, waarvan hij eenmaal het hoofd raakte. Daarbij liep de arrestant een schedelbasisfractuur op.

Het gerechtshof oordeelde vandaag dat dit te veel van het goede was en dat de Eindhovense agent zijn wapenstok disproportioneel gebruikte. Het kwam hem te staan op een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Eerder werd de agent door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken. Het hof ging daar echter niet in mee.

Lichtere straf voor agent

Volgens het hof had de agent kunnen weten dat de man zou kunnen overlijden als hij op zijn hoofd zou worden geraakt. Dit omdat de agent een training had gehad in het gebruik van het type wapenstok dat hij gebruikte, wat zwaarder is dan het vorige model. Het raken van vitale delen kan ernstige gevolgen hebben. Het gerechtshof heeft in haar uitspraak rekening gehouden met de uitstekende staat van dienst die de agent had voor het incident. Ook is hij al disciplinair gestraft door de politie.

Op social media wordt gemengd gereageerd op de veroordeling van de agent. Sommigen vinden dat de straf van vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veel te weinig is. „Veroordeling goed, maar alleen voorwaardelijk vanwege nooit iets gedaan? Dat hij al gestraft is door politie zou er buiten moeten staan”, zegt iemand. Een ander vindt de strafmaat „corrupt”, en vergelijkt het met de zes maanden cel die een man kreeg die met een brandende fakkel bij het huis van minister Sigrid Kaag stond.

‘Politie treedt aldoor te hard op’

Volgens Toi is het geen op zichzelf staand incident. „De politie treedt aldoor veel te hard op. Die moeten echt dimmen hoor. Deze agent kan niet hard genoeg worden aangepakt.” Gerard vindt het „kul” dat de agent is veroordeeld. „Het is gewoon zijn werk.” Een andere twitteraar zegt: „Hulde voor die man!”

Storm Eunice raast over het land: pizzabezorger blijft binnen, politie klaar voor grote drukte

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Agent veroordeeld die arrestant schedelbasisfractuur sloeg: ‘Politie moet echt dimmen’
Sluiten