Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 8 feb 2022
Leestijd: 1 minuut

Booster halveert kans op omikron voor gevaccineerden, stelt het RIVM

Gevaccineerden die een booster laten zetten, halveren daarmee hun kans op een besmetting met de omikron-variant van het coronavirus. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voor mensen die al eens eerder corona opliepen, is het voordeel van een booster kleiner: hun kans op infectie daalt met 38 procent.

Half miljoen geteste Nederlanders bekeken

De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim een half miljoen mensen die zich lieten testen bij de GGD. De uitkomst bevestigt het beeld dat vaccins en eerdere corona-infecties minder bescherming geven tegen de omikron-variant dan tegen de delta-variant. Ook maakt het onderzoek duidelijk dat mensen die na hun eerste vaccinatiereeks toch besmet raakten en later een boosterprik kregen, het meest beschermd zijn tegen het virus. Voor deze groep is de bescherming tegen besmetting 76 procent. Mensen die (voor zover bekend) nooit het virus bij zich droegen, lopen 68 procent minder kans op corona na een booster.

Hoe lang zal de booster beschermen?

Coronavaccins worden na verloop van tijd minder effectief. Wie alleen de basisvaccinatie heeft gehad, bijvoorbeeld twee prikken van het vaccin van Pfizer/BioNTech, is volgens de studie nog maar voor 33 procent beschermd tegen een omikronbesmetting. Bij ongevaccineerden die al eens eerder besmet raakten met een coronavariant, bedraagt de bescherming 25 procent. De vraag is nog hoe lang het beschermende effect van de booster zal aanhouden.

Uit eerdere onderzoeken werd al duidelijk dat de kans op ziekenhuisopname wegens covid-19 sterk wordt verminderd door de boosterprik. In dit onderzoek keek het RIVM uitsluitend naar besmettingen.

Gommers blijft tóch bij het OMT: ‘Crisis op kantelpunt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.