Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 18 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Nederland in de ban van Eunice, grappen over de storm vliegen voorbij

Nederland is in de ban van storm Eunice. Met uitzondering van Limburg geldt in het hele land code oranje of rood vanwege harde windstoten van zo’n 100 kilometer per uur. Misschien wordt de storm wel de zwaarste van deze eeuw tot dusver.

Dat belet mensen er niet van om de nodige grappen te maken over Eunice. Op Twitter vliegen de grappen en grollen over de storm je om de oren. Zo zegt NOS-verslaggever Henrik-Willem Hofs dat hij blij is dat hij deze storm niet verslaat voor het journaal. Hij deelt daarbij een herinnering aan een eerdere storm waar hij middenin stond.

Windstoten rond 140 kilometer per uur

Aan zee wordt vandaag windkracht 10 verwacht (zware storm). In het noordelijk kustgebied is zelfs kans op windkracht 11 (zeer zware storm). In nagenoeg het hele land komt het tot zeer zware windstoten van ruim 100 kilometer per uur. Op de Waddeneilanden en aan de noordkust kunnen uitschieters rond 140 kilometer per uur voorkomen.

Limburg komt er nog het best vanaf en dat wil deze twitteraar graag even laten weten. „Het gaat los hier in Roermond, niet normaal!”, schrijft hij bij een omgevallen bloempot in zijn tuin.

Veel gesloten of afgelast vanwege storm Eunice

De storm heeft de nodige invloed in het land. Zo zijn veel scholen eerder dicht, worden vluchten geannuleerd en ligt het openbaar vervoer in een groot deel van Nederland plat. Ook zijn wedstrijden in het betaalde voetbal afgelast en adviseert Rijkswaterstaat automobilisten vanmiddag niet de weg op te gaan in provincies waar code rood geldt. Picnic, Albert Heijn en Thuisbezorgd staakten eerder al hun bezorging.

Allemaal maatregelen om de schade van de storm beperkt te houden. Sommigen leggen de vergelijking met coronamaatregelen. „Wordt er vandaag geprotesteerd tegen de stormmaatregelen?”, schrijft iemand met een cynische ondertoon. Een andere twitteraar belooft zijn volgers op de hoogte te houden van rondvliegende planten bij zijn overbuurvrouw.

In Engeland is de storm nog een stukje heviger

Storm Eunice zorgt in Engeland voor nog veel meer brokken. Daar is vandaag de hardste windstoot ooit in Engeland gemeten. Het gaat volgens de Engelse weerdienst Met Office om een vlaag van bijna 200 kilometer per uur.

In dat land zorgt de storm voor veel schade en overlast. Zo heeft de wind het dak van de 02 Arena in Londen deels verwoest. Scholen zijn gesloten en vluchten, treinritten en veerdiensten zijn geschrapt. Ook in Frankrijk en België wordt gewaarschuwd voor Eunice.

Alhoewel in Engeland binnen blijven het advies is, is een vliegtuigspotter er juist op uit getrokken. Hij staat al uren live bij vliegveld Heathrow verslag te doen van vliegtuigen die daar landen. Die hebben daar soms de grootste moeite mee vanwege de harde wind.

Storm Eunice raast over het land: pizzabezorger blijft binnen, politie klaar voor grote drukte

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland in de ban van Eunice, grappen over de storm vliegen voorbij
Sluiten