Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

OMT-leden en experts roepen op tot oprichten team voor lange termijnplan corona

Een groep OMT-leden, (sociale) wetenschappers en bestuurders hebben een gezamenlijk advies geschreven over de aanpak van de coronapandemie. In het stuk bepleiten de experts een visie voor de langere termijn. Een lange termijnplan zou er namelijk voor kunnen zorgen dat er niet steeds hele ingrijpende maatregelen nodig zijn.

‘Van bestrijden van een pandemie naar leven in een endemie’ is de uitkomst van een bespreking afgelopen week. Daarbij waren onder meer viroloog Marion Koopmans, ic-arts Diederik Gommers en microbioloog Jan Kluytmans aanwezig. Zij zijn allen lid van het Outbreak Management Team (OMT). Het OMT voorziet de overheid van adviezen over het acuut beheersen van de pandemie. Aan de bijeenkomst deden echter ook experts uit andere vakgebieden mee, zoals hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe, burgemeester van Breda Paul Depla en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters.

De club stelt voor een wetenschappelijk transitieteam op te richten dat zich moet buigen over een „structurele aanpak” van de pandemie. Daaraan zouden dan, anders dan in het OMT, nadrukkelijk ook ethici, economen en communicatiewetenschappers moeten deelnemen. De experts hebben alvast vier toekomstscenario’s opgesteld. In het mildste scenario is corona een verkoudheidsvirus geworden. In het slechtste scenario duikt er echter een nieuwe en schadelijker variant van het virus op.

OMT: ‘Structurele aanpassingen beperken verspreiding’

Het duurt nog een tijd voor corona bij de ‘normale’ wintervirussen – zoals het griepvirus – zal horen, aldus Koopmans van het OMT in een online toelichting. „Met structurele aanpassingen waar de hele maatschappij aan meewerkt, kun je zorgen dat het virus zich al minder verspreidt voordat de nood het hoogst is. Hierdoor voorkomen we de noodzaak voor steeds extra ingrijpende maatregelen.”

Linda de Mol voorlopig niet op eigen cover te zien: ‘Gaat niet goed met haar’

Voeding onder de loep: is een croissant bij het ontbijt nou echt zo ongezond?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
OMT-leden en experts roepen op tot oprichten team voor lange termijnplan corona
Sluiten