Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 13 jan 2022

Kogel is door de kerk, we krijgen versoepelingen te horen tijdens de persconferentie

Vrijdag is weer een persconferentie. En de kogel is inmiddels door de kerk, nadat Haagse bronnen al het een en ander uitlekten. We krijgen versoepelingen te horen. Zo mag het hoger onderwijs weer fysiek lesgeven en komt er meer ruimte voor sport en de detailhandel. Winkelen op afspraak wordt weer mogelijk en ook de kappers mogen hun deuren weer openen.

Zowel de NOS als de De Telegraaf weten te melden dat het kabinet het in grote lijnen eens is over deze versoepelingen.

Persconferentie: meer ruimte voor sport, winkelen op afspraak

Vanochtend overlegden de meest betrokken bewindslieden over de persconferentie. Dat overleg is inmiddels afgerond. Volgens betrokkenen adviseert het Outbreak Management Team (OMT) om voorlopig alleen het onderwijs, sport en, onder voorwaarde de detailhandel wat meer ruimte te geven.

Voor de horeca en de cultuursector zou er niks veranderen. Morgen zet het kabinet de puntjes op de i, ‘s avonds, om 19.00 uur, is dan gelijk een persconferentie. Dat is voor het eerst met Ernst Kuipers als minister van Volksgezondheid.

Druk op overheid vanwege lockdown

De druk op de overheid om mensen, vooral ondernemers, perspectief te bieden, groeit. Lagere overheden, zoals gemeenten en provincies, vragen het kabinet om iets van een stip op de horizon. Veel horecaondernemers en winkeliers zitten namelijk met de handen in het haar. Enkele van hen zeiden zelfs dat ze, of het nou mag of niet, zaterdag opengaan. Gemeenten zeiden daar niet op te handhaven als dat echt zo is.

„Wij als burgemeesters uit de Gooi en Vechtstreek merken dat de rek eruit is. Het geloof en het vertrouwen is weg. Bij vele bewoners en ondernemers staat het water aan de lippen”, zeggen de burgemeesters in een verklaring. De coronacrisis wordt volgens de burgemeesters steeds meer een maatschappelijke crisis „met ernstige en langdurige gevolgen”.

Gisteren deden veel gemeenten en provincies al een vergelijkbare oproep. Zo schreven 21 gemeenten in Noord-Brabant een brandbrief aan premier Mark Rutte waarin zorgen worden uitgesproken over de ondernemers, die lijden onder de lockdown. Met de ruimte voor de detailhandel lijkt het kabinet dus naar die oproep te luisteren. Welke maatregelen echt versoepeld worden (of niet), horen we morgen in de persconferentie.

Kijkers onder de indruk van Over mijn Lijk: ‘Mijn hart breekt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kogel is door de kerk, we krijgen versoepelingen te horen tijdens de persconferentie
Sluiten