Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 6 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Opnieuw een record: bijna 25.000 nieuwe coronabesmettingen op één dag

Voor de tweede dag op rij zijn er bijna 25.000 coronabesmettingen vastgesteld. Tussen gisterochtend en vanochtend kwamen er 24.700 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een wederom een nieuw record.

Door een technische storing zijn niet alle meldingen binnengekomen. Het werkelijke aantal positieve tests kan dus nog hoger zijn geweest. Het aantal van vandaag is vrijwel gelijk aan het cijfer van gisteren. Toen meldde het instituut bijna 24.600 nieuwe gevallen.

Meeste positieve tests in Amsterdam

Amsterdam telde 2248 positieve tests en Rotterdam 1203. In de gemeente Utrecht kregen 830 mensen te horen dat het virus bij hen is aangetroffen en in Den Haag 675 inwoners. Daarna volgen Eindhoven (509) en Tilburg (430). In Den Bosch, Almere, Groningen en Haarlem waren er meer dan 300 positieve tests. Alleen op Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog zijn geen besmettingen vastgesteld.

In de afgelopen zeven dagen zijn 132.209 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 18.887 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 11 december, ongeveer vier weken geleden. Het gemiddelde stijgt voor de negende dag op rij.

Sterfgevallen door coronabesmettingen

Ten opzichte van de week ervoor is het aantal nieuwe gevallen met 50 procent gestegen. Dat is de grootste toename op weekbasis sinds 21 november.

Het aantal sterfgevallen stijgt nog niet. In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat 12 mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. Twee van hen komen uit Haarlem en twee waren woonachtig in Haarlemmermeer. Dat hun dood nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven.

In de afgelopen zeven dagen zijn 150 sterfgevallen geregistreerd: gemiddeld zo’n 21 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 7 november.

Ziekenhuisopnames dalen verder

Het aantal mensen dat met corona in een ziekenhuis ligt, is vandaag gedaald naar 1541. Dat zijn er 93 minder dan gisteren. Op de intensive cares liggen er dertig minder en zijn het er nu 419. Dat is te zien in de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen worden 1122 mensen met Covid-19 verzorgd en dat zijn er 63 minder dan een dag eerder. Op de intensive cares zijn twaalf nieuwe patiënten met corona beland, het laagste aantal sinds 15 oktober. Op de verpleegafdelingen kwamen er in de afgelopen dag 109 coronapatiënten bij.

De daling van het totale aantal coronapatiënten op de intensive cares is niet meer zo fors geweest sinds 1 juni, toen het cijfer ook met dertig omlaag ging. Het totale aantal mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen lag op 8 november voor het laatst beneden de 1600 en bedroeg toen 1573.

Weinig vertrouwen in coronabeleid? Mark Rutte erkent zijn rol: ‘Men zit in lockdown door fouten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.