Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 dec 2021

Studenten politie steeds ernstiger in de fout, 59 ontslagen sinds 2016

De misdragingen van politie-studenten die de fout in gaan, worden ernstiger. Zo is de afgelopen jaren vaker sprake van studenten die informatie lekken. En ook van ‘leerlingen’ die informatie uit politiesystemen voor privédoeleinden gebruiken.

Dat meldt de politie na onderzoek door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK). Het onderzoek vond plaats in opdracht van de korpsleiding. De Telegraaf wist vanmorgen te melden dat er sinds begin 2016 168 integriteitsonderzoeken naar studenten zijn gedaan. Oriënterende, strafrechtelijke en disciplinaire onderzoeken. Hieruit volgden 59 onvoorwaardelijke en voorwaardelijke ontslagen.

Onderzoek politie-studenten na signalen docenten

De korpsleiding besloot tot het onderzoek na signalen van docenten van de politieacademie en vakbonden. Die gingen over een toename van „normafwijkend gedrag” van politie-studenten. De politie concludeert nu op basis van het onderzoek dat daarvan geen sprake is. Het aantal interne onderzoeken naar politiestudenten steeg weliswaar van 18 in 2016 naar 38 in 2020, maar het aantal studenten nam in dezelfde periode ook toe, van 2300 naar ruim 4000. „Het aantal onderzoeken naar studenten blijkt stabiel. Rond 1 procent van de populatie”, aldus de politie.

Dat de misdragingen van de studenten die de fout in gaan wel ernstiger worden, zou komen door de laagdrempelige toegang tot politiegegevens via de applicatie MEOS op de diensttelefoon. Dat zorgt in veel gevallen voor de verleiding, aldus de onderzoekers.

Preventiemaatregelen politie

Om misbruik van politie-informatie te voorkomen zijn recent preventiemaatregelen getroffen, geeft de politie aan. Zo krijgen studenten pas in een later stadium van hun opleiding toegang tot informatiesystemen. Ook zijn oefendatabases gemaakt, zodat studenten geen gebruik hoeven te maken van echte data.

Volgens sectorhoofd van de afdeling VIK Lonneke Soudant is de meeste winst te behalen door bewustwording. „Het onderzoek laat zien dat een deel van de politiestudenten onvoldoende beseft wat het betekent om bij de politie te gaan werken. Het opzoeken en delen van informatie is aan strenge regels gebonden. En je mag niet zomaar alles delen met collega’s of vrienden.”

Ook op het gebied van drugsgebruik moet het bewustzijn worden vergroot, zegt Soudant. „Een maatschappelijk relatief breed geaccepteerd fenomeen als drugsgebruik wordt bij de politie niet getolereerd. Wie bij de politie wil werken, moet zich daarvan terdege bewust zijn.”

Reactie Grapperhaus

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus noemt het „pijnlijk”, maar vindt het „heel goed dat de politie dit openlijk durft aan te kaarten”. Hij zegt het belangrijk te vinden dat dit soort onderzoeken gedaan wordt. „Jonge politiemensen moeten zich gewoon realiseren dat ze dat gedrag moeten aanpassen.” Het lekken van politiegegevens vindt Grapperhaus „ook nog eens echt kwalijk omdat dat de beroepssfeer is”. Hij vindt dat daar op ingegrepen moet worden.

De afdeling VIK en de Politieacademie gaan de komende tijd verder bekijken welke verbeteringen mogelijk zijn.

Wijkagent Pim Vos na druk op politie door coronabeleid: ‘Ik neem ontslag’

Kijkers blij met Gor in Frontberichten: ‘Vaccinatie niet voor de zorg, maar voor jezelf of je opa en oma’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studenten politie steeds ernstiger in de fout, 59 ontslagen sinds 2016
Sluiten