Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 4 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

RIVM vindt Omikron-variant bij 18 passagiers vluchten Zuid-Afrika

Van de 61 passagiers op de twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika op 26 november die positief testten op corona, is bij 18 de Omikron-variant vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het onderzoek naar de Omikron-variant onder passagiers van de vluchten is nu afgerond.

Eerder deze week meldde het RIVM al dat bij twee mensen die op 19 en 23 november positief testten op corona de Omikron-variant is aangetoond. Een van hen was niet recentelijk op reis geweest. Dat betekent dat de variant zich ook al binnen de landsgrenzen heeft verspreid. Sommige KLM-passagiers die de variant bij zich bleken te dragen, hebben milde klachten, aldus het RIVM. „Anderen niet of nauwelijks.” De mensen die geen klachten hebben, mogen deze zaterdag uit isolatie.

RIVM: ‘Situatie is per persoon anders’

Als mensen doorreizen naar een ander land, kan het zijn dat ze volgens de regels van dat land nog niet uit isolatie mogen. Zo geldt in Duitsland bijvoorbeeld de regel dat iemand die besmet is veertien in plaats van zeven dagen in quarantaine moet blijven. Voor die mensen wordt overleg gepleegd met het land van bestemming, legt een woordvoerder van het RIVM uit. „Zo kunnen die mensen mogelijk over land naar hun land van bestemming reizen en daar hun isolatie afmaken.” Het kan ook zijn dat deze mensen alsnog de isolatietermijn in Nederland moeten afmaken. „De situatie is per persoon anders”, aldus het RIVM.

Op 26 november werd een inreisverbod ingesteld voor landen in zuidelijk Afrika, vanwege de daar ontdekte Omikron-variant van het coronavirus. Omikron lijkt mogelijk besmettelijker te zijn dan andere varianten van het virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de variant bestempeld als „zorgwekkend”.

Inreisverbod

Het inreisverbod geldt voor niet-EU-burgers vanuit een aantal zuidelijk Afrikaanse landen. Het verbod werd ingesteld terwijl twee vliegtuigen al onderweg waren naar Schiphol. Bij aankomst moesten alle reizigers worden getest op corona. Vrijdag kondigde het kabinet aan dat het inreisverbod wordt verlengd tot en met 15 december.

Veiligheidsregio’s bezorgd om honderden jongeren die Duitse discotheken onveilig maken

Angela de Jong bij Op1: ‘Vrijheid van meningsuiting onder druk na cancelen Meilandjes’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
RIVM vindt Omikron-variant bij 18 passagiers vluchten Zuid-Afrika
Sluiten