Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 27 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Kijkers huilen mee met eenzame Miep (90), die geluk niet op kan na knuffel

Veel mensen hebben ondanks alle belemmeringen toch een fijne kerst gehad met familie of vrienden om hun heen. Voor de 90-jarige Miep is dat anders. Zij brengt haar dagen helemaal alleen door. Toch veroverde ze de harten van vele kijkers toen Omroep West langskwam.

Het laat zien hoe veel een simpele knuffel voor iemand kan doen.

Eenzame Miep: ‘Dag duurt heel lang’

Omroep West-presentator Johan Overdevest ging met kerst langs bij Miep om haar gezelschap te houden en met haar te praten over haar eenzaamheid. „Het is helemaal niet gezellig. Als er niemand komt, duurt een dag heel lang.” Miep brengt haar dagen meestal lezend, koffiedrinkend en puzzelend door.

Desondanks probeert ze positief te blijven. „Je hebt toch je herinneringen en dan denk ik: ik heb het toch allemaal leuk gehad”, zegt de 90-jarige. „Het is nu eenmaal zo. Je kan niet alles meer, accepteer dat nou maar, en geniet nog van de herinneringen.”

Miep breekt na knuffel: ‘Echt fantastisch’

Het gesprek krijgt een mooie, maar ontroerende wending als de presentator met cadeautjes komt en de kerstboom van Miep opzet. Zichtbaar ontroerd zegt Miep: „Dit vergeet ik nooit meer.” Maar het mooiste cadeau had ze nog niet gehad. Als Overdevest haar een knuffel geeft, is de eenzame Miep de gelukkigste mens ter wereld en stromen de tranen. „Ik denk niet dat ik je ooit meer los kan laten.”

Een knuffel. Voor veel mensen zo simpel of zelfs als vervelend ervaren, voor Miep was het het fijnste kerstcadeau ooit. „Echt fantastisch, joh.” De beelden raken de gevoelige snaar bij vele kijkers. „Mijn hart breekt”, zegt iemand op Twitter. „Liefde, knuffels, aanraken… dat zijn levensbehoeften.”

Ingeborg vat haar gevoel kort samen: „Janken. Zo hard janken.” „Door merg en been”, zegt een ander. De beelden zijn ook de aanleiding voor een belangrijke oproep: „Heb oog en hart voor elkaar. Wees extra lief voor je medemens deze periode; dat is het mooiste kerstcadeau.”

Eenzame ouderen

In Nederland voelt 56 procent van de 75-plussers zich regelmatig eenzaam. Zo’n 12 procent zegt ernstig eenzaam te zijn. Maar ook veel jongeren voelen zich eenzaam. Liefst 75 procent van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar zei zich weleens eenzaam te voelen tijdens de coronacrisis, in welke vorm dan ook.

In actie tegen eenzaamheid: dit kan jij doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kijkers huilen mee met eenzame Miep (90), die geluk niet op kan na knuffel
Sluiten