Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 28 nov 2021

Vakbond cabinepersoneel wil onderzoek naar betere coronatest voor passagiers

De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) wil dat onderzocht wordt hoe passagiers van vliegtuigen beter kunnen worden getest op corona. Chris van Elswijk, de bestuurder die de KLM-sectie van de vakbond vertegenwoordigt, schrikt ervan dat er zoveel besmette mensen aan boord zaten van de vrijdag aangekomen vluchten uit Zuid-Afrika.

„Het kan niet de bedoeling zijn dat we mensen die met het virus zijn besmet vervoeren”, zegt de vakbondsman. Volgens hem zou een ‘valide testbeleid’ er voor moeten zorgen dat besmettingen van alle coronavarianten op tijd opgemerkt worden, zodat besmette mensen niet het vliegtuig in komen.

Dertien passagiers besmet

Dertien van de 600 passagiers die vrijdag vanuit Zuid-Afrika aankwamen op Schiphol blijken de Omikron-variant van het coronavirus te hebben. In totaal testten 61 passagiers positief op het coronavirus. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen omdat het onderzoek nog niet helemaal is afgerond, zo meldt het RIVM.

Van Elswijk is blij dat er geen crewleden besmet zijn geraakt. Dat zou erop wijzen dat de coronamaatregelen aan boord wel in orde waren. Hij heeft vanuit zijn achterban ook nog geen signalen ontvangen dat bijvoorbeeld stewardessen er problemen mee hebben dat KLM door blijft vliegen op Zuid-Afrika.

Uitzonderingen op inreisverbod

De gekozen aanpak is vergelijkbaar met wat deze coronapandemie al vaker is gebeurd, benadrukt hij. Er is door de overheid een inreisverbod voor mensen uit Zuid-Afrika ingesteld, maar daarbij gelden diverse uitzonderingen, bijvoorbeeld voor zeevarenden. Ook zijn er nog Nederlanders en andere EU-burgers in Zuid-Afrika die terug naar huis moeten kunnen. Bij terugkomst moeten zij dan een dubbele negatieve testuitslag hebben en bij aankomst minstens vijf dagen in thuisisolatie.

Wat volgens de VNC-bestuurders wel belangrijk is, is dat de contactmomenten met passagiers aan boord zoveel mogelijk worden beperkt. Dat houdt in dat de service aan boord geminimaliseerd moet worden. Maar Van Elswijk heeft begrepen dat er op dit punt al actie is ondernomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vakbond cabinepersoneel wil onderzoek naar betere coronatest voor passagiers
Sluiten