Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Grapperhaus: ‘Oordeel niet direct over video van politiegeweld’

Sinds vanochtend circuleert er een video op sociale media van politiegeweld in Den Haag. In dat filmpje lijkt een agent een arrestant te schoppen, die op de grond ligt. Volgens demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus moeten we niet direct conclusies trekken „omdat iemand een filmpje op internet duwt”.

Het betreffende filmpje:

Grapperhaus: ‘Niet te snel oordelen’

Na het uitkomen van de beelden kondigde de Haagse politie aan dat ze onderzoek gaan doen naar de beelden. „We zijn bekend met de beelden en onderzoeken wat zich heeft voorgedaan, ook voorafgaand aan de arrestatie”, zei een woordvoerster. In de video is te zien hoe een agent met wapenstok naar de op de grond liggende arrestant loopt en een schoppende beweging maakt, onder toeziend oog van een andere agent. Daarna lijken beide agenten ook hun wapenstok te gebruiken tegen de arrestant. Grapperhaus benadrukte het onderzoek af te wachten, dat hij achter de politie staat en dat politie en justitie klachten serieus nemen.

Het voorval roept ook bij anderen in politiek Den Haag vragen op. Kamerlid Wybren van Haga van de Groep Van Haga wil meer weten over de toedracht. Hij vraagt zich „waarom er zoveel explosief geweld wordt gebruikt en waarom er zo gescholden wordt”. Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie spreekt van „het zoveelste voorval in een lange reeks van buitensporig politiegeweld tegen weerloze coronademonstranten” en van een politiestaat. Ook Van Haga noemde het geweld „buitensporig”.

Politiegeweld

De beelden zijn van gisterenmiddag bij het Joubertplantsoen in Den Haag. Daar werden meerdere mensen aangehouden „nadat agenten werden geconfronteerd met excessief geweld door een groep van meer dan vijftig personen”, aldus de politie. Zo zijn agenten geslagen, geschopt en bekogeld met zwaar illegaal vuurwerk. De confrontatie met de groep begon rond 13.30 uur op het Paul Krugerplein en verplaatste zich naar het plantsoen. Meerdere mensen zouden knuppels en zwaar vuurwerk bij zich hebben gehad en gezichtsbedekkende kleding hebben gedragen. In totaal zijn negen mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Volgens Omroep West speelde het voorval rondom een demonstratie tegen het coronabeleid. Die zou volgens RTL Nieuws zijn georganiseerd door de ‘4 juli beweging’. Hoewel onduidelijk is of de arrestant bij de demonstratie hoorde, schrijft de beweging op de eigen Facebookpagina „een strafzaak” te beginnen „tegen deze misdadigers”.

‘Coronapas wordt uitgebreid en mondkapjesplicht komt terug’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grapperhaus: ‘Oordeel niet direct over video van politiegeweld’
Sluiten