Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 1 nov 2021

Heeft de stijgende hypotheekrente invloed op de hoge huizenprijzen? 3 experts geven antwoord

De historisch lage hypotheekrente is één van de redenen dat de huizenprijzen zo stijgen. Nu de hypotheekrente sinds begin deze maand stijgt (lees hier wat dat precies betekent), vragen met name starters zich dan ook af of dit invloed zal hebben op de extreem hoge huizenprijzen momenteel.

We vroegen het aan drie experts.

Stijgende hypotheekrente is bluswater

„De hoge huizenprijzen worden inderdaad gedragen door de daling van de hypotheekrente”, legt Philip Bokeloh, econoom bij de ABN AMRO, uit. „Maar dat betekent niet dat je de stijging van de hypotheekrente nu meteen zal terugzien in de huizenprijzen. Dat heeft altijd een vertragend effect. De daling van de hypotheekrente die we eerder hebben gezien, zal dus nog steeds blijven doorwerken in de prijsontwikkeling.”

Naar zijn verwachting zal de stijging van de hypotheekrente bovendien bescheiden blijven. Ter illustratie: begin deze maand was het totaalgemiddelde van alle hypotheekverstrekkers 1,42 procent, nu zitten we op een gemiddelde van 1,47 procent.

„Als de hypotheekrente verder stijgt, zal dat wel een soort bluswater zijn”, zegt Bokeloh. „Maar de stijging is nu nog zo bescheiden dat het geen koude douche zal zijn, eerder een plantensproeiertje.”

Meerdere oorzaken voor de hoge huizenprijzen

Martin Hagedoorn, product manager van De Hypotheekshop, denkt niet dat de huizenprijzen in de nabije toekomst zomaar zullen dalen. „Zelfs als de rente op 3 procent zou komen, zouden de huizenprijzen nog steeds stijgen, blijkt uit een model van de TU Delft. Dat komt omdat de hypotheekrente niet de enige oorzaak is. Er is natuurlijk een enorm tekort aan woningen. Door de krapte die we hebben, zullen de prijzen niet zomaar dalen.”

Volgens Nic Vrieselaar, woningmarkteconoom bij de Rabobank, heeft de hypotheekrente zeker invloed op de huizenprijzen. „Hoe lager de rente is, hoe lager de maandlasten zijn voor kopers”, legt hij uit. „Omdat het Nibud hypotheeknormen heeft opgesteld, waardoor je bijvoorbeeld maximaal een derde van je inkomen kwijt mag zijn aan hypotheek, kun je bij een lagere rente dus ook meer lenen.”

Als de hypotheekrente stijgt, zal de maximale hypotheek voor mensen dus ook lager worden. En aangezien de huizenprijzen niet alleen bepaald worden door hoeveel aanbod er is, maar ook door hoeveel mensen bereid zijn neer te leggen, zou dit zomaar invloed kunnen hebben op de huizenprijzen.

„De stijgende hypotheekrente maakt het voor beleggers ook minder aantrekkelijk om een huis te kopen”, zegt Vrieselaar. „Ook zij lenen namelijk vaak geld om de huizen te kopen die ze verhuren, en bij een stijgende rente staat hun winst dus sneller onder druk.”

Stijgende hypotheekrente ‘zal dempend werken’

Toch moeten we volgens Vrieselaar het effect van de stijgende hypotheekrente niet overschatten. Ook hij benadrukt dat de hypotheekrente niet de enige factor is die meespeelt en dat we niet morgen al een verschil zullen merken.

„Een stijging zal dempend werken”, zegt hij. „Hoeveel het zal dempen, hangt af van hoeveel en hoe hard de hypotheekrente zal stijgen. Het hoeft ook niet te betekenen dat de huizenprijzen gaan dalen. Misschien betekent het slechts dat de huizenprijzen niet 18,5 procent stijgen, maar bijvoorbeeld met een nog altijd tamelijk krankzinnige 10 procent.”

Meer weten over de hypotheekrente? Gisteren schreven we al waarom de hypotheekrente stijgt en of dit wellicht het juiste moment is om je hypotheek over te sluiten.

Dit is waarom de huizenprijzen exploderen (en het zijn niet de beleggers)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Heeft de stijgende hypotheekrente invloed op de hoge huizenprijzen? 3 experts geven antwoord
Sluiten