Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 31 okt 2021

Vijf provincies naar donkerrood op Europese coronakaart

Voor het eerst sinds juli gaan delen van Nederland naar het hoogste waarschuwingsniveau op Europese coronakaart. Vijf provincies gaan omhoog van rood naar donkerrood als de Europese gezondheidsdienst ECDC donderdag zijn nieuwe kaart vaststelt. Het gaat om Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Utrecht.

De rest van het land blijft voorlopig nog op rood staan, hoewel Zuid-Holland nog maar net onder de grens naar donkerrood blijft.

Het hoge waarschuwingsniveau komt doordat het aantal positieve tests snel blijft stijgen. Begin oktober was Nederland helemaal oranje, het op een na laagste niveau.

Limburg is grootste brandhaard op nieuwe coronakaart

Limburg is de grootste brandhaard. In de afgelopen twee weken, de periode waar het ECDC naar kijkt, zijn daar meer dan 7800 mensen positief getest. Omgerekend komt dat neer op zo’n 703 bevestigde besmettingen op elke 100.000 Limburgers. Voor de provincie is dat het hoogste niveau sinds april. Na Limburg volgen Gelderland met 589 positieve tests per 100.000 inwoners, Overijssel met 566 positieve tests, Zeeland met 534 gevallen en Utrecht met 512 besmettingen.

Noord-Brabant is de snelste stijger. Daar waren in de afgelopen twee weken 433 positieve tests op elke 100.000 Brabanders, een stijging van ruim 57 procent ten opzichte van de huidige kaart, die afgelopen donderdag werd vastgesteld.

Groningen is naar verhouding de ‘rustigste’ provincie van Nederland. Daar waren in de afgelopen twee weken 268 positieve tests per 100.000 mensen, een stijging van ‘slechts’ 31 procent.

Groningen illustreert snelle stijging in Nederland

Het cijfer van Groningen illustreert hoe snel het aantal positieve tests in Nederland stijgt. Begin oktober zat Limburg als enige provincie boven de grens van 200 gevallen per 100.000 mensen. Het laagste cijfer nu is dus flink wat hoger dan de piek van toen.

Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

Burgemeester Bruls wil 1,5 meter terug en coronatoegangsbewijs op werkvloer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vijf provincies naar donkerrood op Europese coronakaart
Sluiten