Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 29 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

1,3 miljard euro voor kinderen en ex-partners gedupeerden toeslagenaffaire

Het kabinet gaat nog eens 1,3 miljard euro uittrekken voor het compenseren van gedupeerden in de toeslagenaffaire. Dat heeft staatssecretaris van Toeslagen Alexandra van Huffelen bekendgemaakt na afloop van de ministerraad.

Iedere ouder die erkend is als gedupeerde van de toeslagenaffaire kon al 30.000 euro krijgen. Nu kunnen ook overige gedupeerde betrokkenen een compensatie krijgen. Hiervoor wordt 1,3 miljard euro uitgetrokken door het kabinet.

Geld voor kinderen gedupeerden toeslagenaffaire

Het grootste gedeelte van dat geld gaat naar kinderen en ex-partners van gedupeerden in de toeslagenaffaire. Daarbij ligt de prioriteit voor het kabinet bij de regeling voor kinderen van gedupeerde ouders. Zij kunnen tussen de 2000 en 10.000 euro krijgen, wat afhankelijk is van hun leeftijd.

Een groot deel van het bedrag gaat naar ex-partners van gedupeerden, die vaak ook direct of indirect hebben geleden onder het schandaal rond kinderopvangtoeslag. Ook is er een bedrag opzij gezet voor mensen die fout zijn behandeld door de Belastingdienst inzake andere toeslagen. Voor sommige details is nog wel instemming van de Tweede Kamer nodig.

Het vrijgemaakte geld zal echter het vele leed niet kunnen wegnemen. In vijf jaar tijd zijn 1115 gedupeerde kinderen uit huis geplaatst door de toeslagenaffaire, zo bleek uit cijfers van het CBS. De politiek reageerde geschokt op die cijfers. SP-leider Lilian Marijnissen noemde het „een gruwelijke schande”. DENK-leider Farid Azarkan zei dat „het vermoeden” nu ook waarheid is geworden. „Het onrecht en het aangedane leed is niet meer te bevatten.”

Gedupeerde ‘getekend voor het leven’

Metro sprak eerder met Mina, de tante van de gedupeerde Cilla. Zelf noemt Mina de toeslagenaffaire een „toeslagenschandaal”. Maar zelfs het woord schandaal dekt volgens haar „bij lange na niet de lading”. Stress, wanhoop, depressie en zelfs zelfmoordgedachten kwamen de afgelopen jaren voorbij, vertelt een geëmotioneerde Mina. „Niemand geloofde of luisterde naar Cilla. Ze is gekwetst door de regering en getekend voor het leven.” Cilla en haar toenmalige partner konden de zorgen over geld niet aan. Het leidde uiteindelijk tot een scheiding.

Eerder vandaag bleek dat de Belastingdienst met hun zwarte lijst de privacywet AVG „op ernstige wijze” schond. Op die lijst stonden mensen die aangemerkt werden als mogelijke fraudeur. Als ze eenmaal op de lijst stonden, kwamen ze er nooit meer van af.

Cilla’s zoon stond aan rand van uithuisplaatsing door toeslagenaffaire: ‘Geld kan trauma niet helen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.