Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 1 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Lidl stopt als eerste Nederlandse supermarkt met verkoop sigaretten en tabak

‘Stoptober’ gaat weer van start en het zal niet geheel toevallig zijn dat Lidl vandaag per direct stopt met de verkoop van sigaretten en tabak. Lidl is hiermee de eerste supermarkt van Nederland die hiervoor kiest.

De winkelketen hoopt hiermee een belangrijke stap te maken in de weg naar het creëren van een rookvrije generatie.

Lidl stopt met verkoop sigaretten en tabak

Vanaf vandaag kunnen mensen niet meer bij de Lidl terecht voor een pakje sigaretten. De verandering valt samen met de achtste editie van ‘Stoptober’, een initiatief van onder meer het ministerie van Volksgezondheid, het Longfonds, de Hartstichting en KWF om mensen uit te dagen om in vier weken te stoppen met roken. Toch is Lidl al jaren bezig met het afbouwen van de verkoop van sigaretten en tabak. Zij sloten zich eerder aan bij de beweging ‘op weg naar een rookvrije generatie’, en besloten in 2018 uiterlijk in 2022 te willenstoppen met alle tabaksverkopen. Dat is nu dus eerder gelukt dan gehoopt.

„Nadat we in 2018 deze stap bekendgemaakt hebben, zijn we aan de slag gegaan om de verkoop van sigaretten en tabak gefaseerd af te bouwen”, legt een woordvoerster uit. „Alle filialen die we afgelopen jaren hebben geopend waren meteen al rookvrij. De afbouw in de overige filialen is voorspoedig verlopen en dit gaf ons de kans om onze ambitie om geen sigaretten en tabak meer te verkopen eerder te realiseren.”

Sigarettenban voor supermarkten

Hoewel Lidl de eerste Nederlandse supermarkt is om te stoppen met de verkoop van tabakswaren, zullen andere supermarkten snel volgen. Het kabinet heeft namelijk vorig jaar aangekondigd dat er een algehele sigarettenban voor supermarkten komt, die ingaat in 2024. Vanaf dan mag geen enkele super nog sigaretten verkopen. Het is dan enkel nog toegestaan voor tankstations, speciaalzaken en winkels waar tijdschriften worden verkocht.

Dit verbod sluit aan bij de wens van de overheid om rookverslaving in Nederland tegen te gaan. Jaarlijks overlijden er zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken of meeroken. Eerder moesten supermarkten tabakswaren al uit het zicht halen, om zo jongeren en gestopte rokers te beschermen tegen de verleiding om toch een pakje sigaretten mee te nemen. Ook initiatieven als Stoptober horen bij dit beleid. Deze maand zet de overheid zich voor de achtste keer in om duizenden mensen te steunen in hun besluit om te stoppen met roken. Deelnemers krijgen onder meer via een app dagelijks begeleiding bij hun poging.

Meer sigaretten opgestoken tijden de coronacrisis, wel minder rokers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lidl stopt als eerste Nederlandse supermarkt met verkoop sigaretten en tabak
Sluiten