Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Gezondheid 20 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Experts maken zich zorgen om Janssen-prik: ‘Idee loslaten dat één dosis voldoende is’

Experts zijn bezorgd over de mate van bescherming die het Janssen-vaccin biedt tegen corona. Bij het vaccin van Johnson & Johnson was één prik voldoende. Tot nu, want experts denken dat het vaccin toch minder goed beschermt dan gedacht.

Het was vanaf het begin al bekend dat het vaccin van Janssen minder goed werkt tegen het coronavirus dan de prikken van Moderna en Pfizer. Maar in de praktijk blijkt het nog meer tegen te vallen. Experts zeggen dat wie met Janssen geprikt is, eigenlijk niet volledig beschermd zijn.

‘Janssen beschermt onvoldoende’

„We moeten het idee loslaten dat één dosis van het Janssen-vaccin voldoende is”, zegt Pierre van Damme, professor vaccinologie aan de Universiteit van Antwerpen en lid van de Belgische Hoge Gezondheidsraad. Janssen beschermt slechts voor maximaal 40 procent tegen infectie en voor maximaal 60 procent tegen ziekenhuisopname. En niet vanwege de verminderde immuniteit na verloop van tijd, maar al kort na de vaccinatie.

Janssen vs. Pfizer en Moderna

40 procent bescherming is te weinig. Zeker als je het afzet tegen Pfizer en Moderna, waar bescherming tegen ziekenhuisopname volgens Duits onderzoek respectievelijk minstens 87 en 92 procent bedraagt. Het aantal aangemaakte antistoffen zou bij Pfizer tien keer hoger liggen dan bij Janssen, en bij Moderna twintig keer hoger.

Ook in de Verenigde Staten zijn er zorgen om Johnson & Johnson. Het FDA wil meegaan in het voorstel van de vaccinproducent zelf om iedereen na twee maanden een tweede dosis Janssen te geven. In Duitsland is men het vertrouwen in de prik echter verloren. Daarom krijgen mensen die met Janssen zijn geprikt in Duitsland een extra dosis van Pfizer of Moderna aangeboden.

Vaccinaties Nederland per vaccin

België lijkt het beleid van de Verenigde Staten en Duitsland te gaan volgen. Wat Nederland doet is nog niet bekend. In Nederland is de Janssen-prik ruim 830.000 keer gezet en daarmee de minst gezette prik, mede omdat er maar één nodig was. Pfizer is ruim 18 miljoen keer gezet, gevolgd door AstraZeneca (2,8 miljoen) en Moderna (2 miljoen).

OMT’er Jaap van Dissel verwacht geen lockdown in de winter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.