Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 6 okt 2021

Maxim Hartman over het verlies van zijn zoon: ‘Het verdriet viel me mee’

Presentator Maxim Hartman staat bekend om zijn soms grove, ongecensureerde ‘no nonsens’-mentaliteit. In de podcast Vad3r van Pepijn Lanen komt ineens de „kwetsbare kant” van Hartman naar boven. Daar vertelt hij openhartig over het verlies van zijn zoon.

De 58-jarige Hartman verloor nog geen jaar terug zijn 33-jarige zoon aan leukemie. Pepijn Lanen, bekend van de Jeugd van Tegenwoordig, interviewt in zijn podcast verschillende mannen over het vaderschap. Zo ook Hartman over zijn twee zoons.

Maxim Hartman eerlijk in podcast Vad3r

Hartman vertelt eerst op zijn eigen spottende manier over kinderen en ouderschap. Zo vertelt hij ook dat hij de baby-fase van zijn kinderen eigenlijk niks vond. „Het werd pas leuk als ze kunnen praten of voetballen. Daarvoor zijn het gewoon asos’s”, grapt Hartman. De partner van Hartman koos hem op 23-jarige leeftijd ooit uit als vader voor haar kinderen. Hij rolde naar eigen zeggen het vaderschap in.

Lanen vraagt naar het verlies van zijn zoon. „Dat is ook vaderschap dus”, reageert Hartman. „Dat vond ik vroeger al het meest kloterige kantje van vaderschap. Dat het je kwetsbaar maakt.” De presentator legt uit dat hij zichzelf als „redelijk onkwetsbaar” beschouwt. Mensen kunnen hem niet snel pakken, zegt hij. „Maar als je kinderen iets overkomt. Als een ander jouw kind iets aandoet kan je hem nog met een bijl doormidden klieven. Maar leukemie, wie pak je dan?”

Verdriet over verlies zoon viel Hartman mee

Daarna vertelt Hartman dat het verlies hem is meegevallen. „Je hoort altijd dat je helemaal naar de tyfus gaat daarna. Maar dat is niet zo.” Lanen vraagt zich af of dit verdriet wellicht nog komt. „Dat weet je nooit”, antwoordt Hartman.

Maar volgens de presentator hebben mensen dat wel vaker tegen hem gezegd. „Ik heb wel meerdere aparte dingen meegemaakt.” Mensen vertelden Hartman dat hij dingen wegstopte en dat deze dingen wellicht later weer terug zouden komen. „Het kan nog zijn dat ik helemaal instort en dan enorm veel verdriet krijg ervan”.

Van verdriet naar agressie

Volgens Hartman heeft een mens niet het recht om oud te worden. Die gedachte troost hem. „Het is nu eenmaal zo. Het is onaardig, vreselijk en wreed.” Hij zag de dood van zijn zoon al aankomen, zegt hij zelf. „Het verbaasde mij niet dat hij zoiets kreeg.” De presentator vertelt dat hij veel pijn en verdriet had, maar dat omzette in agressie. „Dat is ook een manier van verwerken.”

Wil je de podcast Vad3r beluisteren? De aflevering met Maxim Hartman vind je hier.

Maxim Hartman bevraagt Ernst Kuipers: ‘Onvruchtbaarheid door vaccin?’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Maxim Hartman over het verlies van zijn zoon: ‘Het verdriet viel me mee’
Sluiten