Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 19 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Discussie toestroom coronapatiënten: ‘Ongevaccineerden ic-bed weigeren?’

Het Zwolse ziekenhuis Isala kwam de afgelopen dagen veelvuldig voorbij in het nieuws. Daar werden namelijk operaties afgebeld vanwege de toestroom van coronapatiënten. Het ziekenhuis gaf later zelf toelichting op dat nieuws. Ook klinkt er wederom een discussie over gevaccineerden en ongevaccineerden. Want nemen de ongevaccineerde Covid-patiënten nu de ic-bedden in voor andere patiënten?

Verschillende media berichtten gisteren over Covid-patiënten in het Isala-ziekenhuis. Het ging om drie coronapatiënten die van de verpleegafdeling in Zwolle naar ziekenhuizen in Rotterdam moesten. Ook werden twintig patiënten die wachtten op een inhaaloperatie afgebeld. In het ziekenhuis liggen 25 coronapatiënten, waarvan vijf op de intensive care.

Ziekenhuis heeft het druk, maar niet alleen coronapatiënten

Gisteren kwam het ziekenhuis met een reactie. Want volgens bestuurder Ina Kuper is er meer gaande dan alleen een toestroom aan covid-patiënten. „Er is een geboortegolf, veel traumapatiënten, reguliere zorg en wij halen uitgestelde zorg in. Kortom, de druk is hoog”, vertelde zij.

Uit de berichtgeving van de afgelopen dagen blijkt dat ongevaccineerden en bewoners uit de omgeving van Staphorst voor problemen zorgen. Volgens ziekenhuisbestuurder Kuper is „zo’n negentig procent van de patiënten die wij nu opnemen met corona niet gevaccineerd”.

„Als deze stijgende lijn voortzet, zal het wéér alle hens aan dek zijn. Tel daarbij op meer patiënten in de traumazorg, veel bevallingen en veel patiënten die nog steeds wachten op een operatie die eerder door corona is uitgesteld.”

Personeelstekorten en regionale verschillen in de zorg

In WNL werd vanochtend gesproken over de toestroom van coronapatiënten in ziekenhuizen. Volgens de cijfers liggen momenteel 150 mensen met Covid op de ic’s. „Veel minder dan die piek van de coronagolf van vorig jaar. Dat waren er wel achthonderd tot duizend”, zegt presentatrice Welmoed Sijtsma.

Marjolein de Jong is voorzitter van de Raad van Bestuur van het Gelderse Vallei-ziekenhuis. Zij legt uit dat er regionale verschillen zijn, waardoor bijvoorbeeld een ic van het ene ziekenhuis de vol ligt en die van andere ziekenhuizen niet. „Ander groot verschil is dat we het ziekenhuis proberen door te laten draaien.” Ze legt uit dat vorig jaar alles gericht was op de Covid-zorg en nu ook de reguliere zorg doorgaat. De druk van Covid, maar ook de personeelstekorten spelen daarin een grote rol.

Zorg voor ongevaccineerden coronapatiënten

Stella Salden is voorzitter van NU’91, een beroepsorganisatie voor zorgpersoneel. Zij vertelt bij WNL dat de rek bij zorgmedewerkers eruit is na de afgelopen anderhalf jaar. „Als de besmettingen toenemen met de naderende winterperiode, betekent dat weer extra druk.”

De Jong beaamt dit. Ze ziet een toename van Covid-patiënten en andere virusinfecties. „Dat baart ons zorgen.” De Jong vertelt dat veel Covid-patiënten op de ic niet gevaccineerd zijn. Presentatrice Sijtsma noemt het „frustrerend” dat veel ongevaccineerden op de ic liggen. De Jong beaamt dat, maar legt uit dat zorgpersoneel vindt dat iedereen recht heeft op zorg. Ze noemt ook andere redenen om voor ziekenhuisopnames, zoals drugsgebruik. „Daar zorgen we ook gewoon voor.”

Ic-bedden bezet

Hoofd ic-arts Diederik van Dijk van het UMC Utrecht stelt dat in de horeca ongevaccineerden worden achtergesteld, maar in de ziekenhuizen voorrang krijgen. Maar dat klopt volgens De Jong niet. „Iedereen wordt geholpen. En de meest ernstige patiënten eerst.”

Later komt de discussie tussen gevaccineerd en niet-gevaccineerd ter sprake. Want houden ongevaccineerden ic-bedden bezet? WNL stelt zelfs de vraag of het nodig is om die mensen te behandelen. Welmoed Sijtsma spreekt in de uitzending over een protocol vanuit de politiek. CDA’er Mustafa Amhaouch praat aan tafel mee en pleit voor vaccinatie. Maar volgens de CDA’er moeten de artsen en verpleegkundigen de ethische keuzes maken. „Elk mensenleven is even belangrijk. Ik denk niet dat de politiek zich daarin moet mengen.”

Je vindt de hele uitzending van Goedemorgen Nederland van WNL hier. 

Nederland kleurt roder en roder door stijging coronagevallen: dit betekent het voor jou

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Discussie toestroom coronapatiënten: ‘Ongevaccineerden ic-bed weigeren?’
Sluiten