Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 19 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Alleen maar liefde voor André van Duin bij Jinek: ‘Grijpt iedereen bij het hart’

André van Duin verscheen gisteravond weer eens aan tafel bij een talkshow, Jinek in dit geval. Omdat er een boek is verschenen over zijn leven en ‘nieuwe’ carrière de afgelopen tien jaar. En voor een verrassing.

Keken veel mensen vroeger nog weleens neer op de man van de typetjes, tegenwoordig is bijna iedereen fan van Van Duin bij alles wat hij doet. Zo ook gisteravond.

Nieuw boek over André van Duin

André van Duin kreeg gisteren in het DeLaMar Theater in Amsterdam het eerste exemplaar van zijn boek Gewoon André overhandigd. Jan Slagter van omroep MAX – zij maken samen veel, denk aan Heel Holland Bakt – overhandigde hem het boek. Van Duins vriend Bert Kuizenga schreef alles op. Hij sprak vrienden, vakgenoten en André zelf over de ommezwaai in zijn loopbaan en zijn privé-leven. Gewoon André gaat over de impact van deze grote veranderingen op zijn leven, tijdens de afgelopen tien jaar. Reden genoeg voor Eva Jinek om de geliefde man („Nederlands meest veelzijdige artiest”) uit te nodigen. Met heel wat mensen die wat over hem te zeggen hadden trouwens, zoals Cornald Maas en Edwin Evers. En ze had ook een verrassing onder haar talkshowtafel.

André van Duin miste het Televizier-Ring Gala

Van Duin was donderdag niet aanwezig op het Televizier-Ring Gala, terwijl hij wel won. Hij werd gekozen tot beste presentator (Heel Holland Bakt, Denkend Aan Holland) en ‘versloeg’ Arjen Lubach en Fred van Leer. De prijs, de Televisie-Ster, had hij nog niet gekregen. Maar tadaaa: Eva Jinek had ‘m onder haar tafel staan.

„Ach, daar is ‘ie. Geweldig. Toch nog! Ik zat er al op te wachten”, reageerde André van Duin enthousiast. „Ik dacht vrijdag: er zal toch wel iemand langskomen met dat ding, maar niemand.” Voor de uitzending van het Televizier-Ring Gala had de komiek een videoboodschap ingesproken. Met een spaghetti-lepel in zijn hand alsof het de Televisie-Ster was: „Als ik niet heb gewonnen, dan ziet u dit niet.” Maar we zagen zijn korte bedank-speech wel en bij Jinek kreeg hij de Ster dus alsnog.

Natúúrlijk had André van Duin het verwacht…

Eva Jinek vroeg of zo’n prijs nog belangrijk is voor een man met zo’n imposante carrière. Van Duin: „Het is een publieksprijs, dus dat is altijd belangrijk. Het is altijd leuk als de mensen de moeite nemen om hun stem op je uit te brengen. Dat zij dat belangrijk vinden, moet je altijd waarderen.” Eva: „Had je het verwacht?” Van Duin: „Tuurlijk, hahaha. Nou ja, daarvoor heb ik al twee keer misgegrepen hè? Maar drie keer is scheepsrecht, het moest toch een keer lukken.”

Eva: „Maakte het je minder opgelaten daarover of wilde je de prijs juist extra graag hebben?” Van Duin moest heel even nadenken: „Nooooouuuuu… Ik heb al heel veel prijzen. Als ik hem niet had gekregen, dan was ik er ook wel tevreden mee geweest eigenlijk. Het is leuk dat ik hem krijg. Ik ben er heel trots op en hij krijgt een mooi plekje thuis. Maar het was ook weer niet zo van ‘als ik hem nóu niet krijg, dan dan’. Nee.”

Dat het in Jinek vervolgens veel ‘over hem’ ging, vindt André van Duin op z’n minst ongemakkelijk (geeft hij ook toe). Maar hij laat het zich ook rustig welgevallen. Er werden tenslotte mooie woorden gesproken. „André verbindt veel meer dan vroeger”, weet Cornald Maas bijvoorbeeld. „Jong en oud.” André van Duin op zijn Van Duins als reactie: „Ik had het niet beter kunnen zeggen.”

Geen typetjes meer

Wil je de uitzending van Jinek met André van Duin rustig terugkijken? Dat kan hier. Eén ding verraden we nog: de komiek en presentator gaat geen typetjes meer doen. Denkt hij althans. Van Duin: „Zeg nooit nooit, maar ik denk dat ik geen typetjes meer ga doen.” Vooruit, een gouwe ouwe:

Veel liefde voor André van Duin

Wat bij zo’n optreden aan een talkshow opvalt, is de liefde die over social media rolt. Twitter is toch niet het vriendelijkste platform als het om reacties gaat, maar Van Duin kan weinig fouts doen. Zeker de afgelopen tien jaar, waarover dat boek Gewoon André nou net gaat. De roep op meer en de complimenten over zijn gedrag en uitspraken (zelden spraakmakend, maar zeker indrukwekkend tijdens bijvoorbeeld Dodenherdenking op de Dam) zijn legio. Zo ook gister. Een klein overzicht, met ook advocaat Peter Schouten, die zelf als gast aan tafel zat:

Steenkolenengels Sophie Hilbrand leidt tot ‘tenenkrommend’ interview met Måneskin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Alleen maar liefde voor André van Duin bij Jinek: ‘Grijpt iedereen bij het hart’
Sluiten