Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 28 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

De Jonge: ‘De coronacrisis heeft ons geleerd wat schaarste is in de zorg’

De coronacrisis „heeft ons geleerd wat schaarste is” in de zorg. Dat zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vandaag in het debat over zijn begroting voor komend jaar. „Dat zijn we helemaal niet zo gewend in ons landje.”

De ic-zorg in Nederland werd in de coronacrisis snel opgeschaald, maar „daar zijn grenzen aan”, aldus De Jonge. En de schaarste van personeel zal in de toekomst toenemen. De stijgende kosten zijn een probleem waar een oplossing voor moet worden gevonden, maar de beschikbaarheid van personeel is een nog groter knelpunt.

De Jonge: ‘Vergrijzing moet nog beginnen’

„We worden steeds ouder. Wat we uitgeven aan de zorg gaat omhoog. Dit terwijl de echte vergrijzing nog moet beginnen.” De houdbaarheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van het systeem komt volgens de minister in gevaar als er geen fundamentele keuzes worden gemaakt over een aantal dingen. Bijvoorbeeld het aantal spoedeisende hulpposten, en meer gespecialiseerde ziekenhuizen, of de manier waarop de ouderenzorg en verpleeghuizen in Nederland zijn ingericht.

SP-Kamerlid Maarten Hijink hekelt de grote uitstroom van zorgpersoneel, en vindt dat er meer kan worden gedaan om mensen voor de zorg te behouden, als er bijvoorbeeld meer geld komt voor salarissen. De Jonge erkende dat het niet goed lukt om iedereen vast te houden, wat volgens hem met verschillende dingen te maken kan hebben. „Salaris is daar ook een component in”, aldus de zorgminister.

Capaciteit IC klopt niet, reguliere zorg gecanceld

Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema is De Jonge schuldig aan de afbraak van de zorg. „Er is toch iets ernstig mis met de capaciteit op de ic”, zei Agema. Ze doelde daarmee op de mogelijke nieuwe maatregelen tegen de coronacrisis waarover het OMT vandaag preekt. Er liggen namelijk weer meer coronapatiënten in het ziekenhuis. Maar volgens De Jonge gaat het niet alleen over extra ic-bedden. „Je wilt ook dat de reguliere zorg doorgaat.” Daarnaast zijn maatregelen mogelijk nodig om te voorkomen dat de zorg overbelast raakt.

Momenteel ligt het gemiddelde coronabesmettingen rond de 6000 per 24 uur. Daarom is de kans groot dat er weer nieuwe coronamaatregelen aangekondigd zullen worden. Wat voor maatregelen dat gaan zijn? Volgens de Telegraaf komen mondkapjes weer terug in winkels en op stations en perrons. Ook gaan we weer naar een terugkeer van de anderhalvemeter-samenleving en komen er weer vaste zitplaatsen in cafés en restaurants in plaatsen met veel besmettingen. Aankomende dinsdag horen we of dit klopt van de Jonge tijdens de persconferentie, waar het OMT vandaag over vergadert.

Coronamaatregelen alleen voor niet-gevaccineerden? 8 x voor, 8 x tegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.