Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 28 okt 2021

Advocaten MH17 worden geïntimideerd, Tweede Kamer reageert geschrokken

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat advocaten van de nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 worden geïntimideerd. Er wordt vanuit gegaan dat dit gebeurt in opdracht van Rusland, aldus de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De organisatie heeft de betrokken advocaten opname in een veiligheidsprogramma aangeboden.

De laatste maanden zouden er meer voorvallen zijn geweest, waarbij advocaten onder meer tot aan hun privéwoning zijn gevolgd. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het spreekrecht dat nabestaanden hadden in het MH17-proces vorige maand. Daarbij zijn ook de advocaten van de nabestaanden meer in beeld gekomen.

Normaal gesproken vervullen deze advocaten geen hoofdrol in de rechtszaal. Daar voeren vooral het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaten van de enige verdachte die zich laat vertegenwoordigen het woord.

Tweede kamer reageert vol afschuw op intimidatie advocaten in zaak MH17

Veel politici reageren geschrokken op het nieuws rondom de ramp met vlucht MH17. „Het kabinet dient hierop te reageren met adequate bescherming voor advocaten, maar ook een stevige reactie richting én zo nodig met additionele sancties tegen Rusland”, zegt tweedekamerlid Tom van der Lee van GroenLinks op Twitter.

Tegen RTL Nieuws zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen dat „het terecht is dat de diensten hier bovenop zitten. Er moet voldoende bescherming en beveiliging zijn. En ik hoop dat men kan achterhalen wie hier achter zit, want dit moet niet ongestraft blijven.”

Zes jaar na de ramp met vlucht MH17 is het nog steeds niet duidelijk wat de rol van de Russen is. Zij weigeren informatie te geven. Het Joint Investigation Team (JIT) voert het onderzoek uit en deed in september een oproep aan inwoners van de stad Koersk, omdat ze denken dat de Buk-raket daarvandaan komt.

Over het verhaal dat Oekraïne op het punt zou hebben gestaan twee Russen te arresteren die naar eigen zeggen betrokken waren bij het neerhalen van het vliegtuig, wil de rechtbank meer weten. Het OM kan over dat laatste punt weinig zeggen, omdat zowel de Nederlandse politie en justitie als het JIT hier niet bij betrokken waren. Eerder onderzoek heeft volgens hen „geen relatie kunnen vaststellen tussen de in de media genoemde personen en de Buk-raket”.

MH17 werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten toen het vliegtuig boven Oost-Oekraïne vloog. Uit onderzoek is gebleken dat dit met een Buk-raket van Russische makelij is gedaan, waarschijnlijk door pro-Russische separatisten die dachten dat het om een militair vliegtuig ging. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder hen waren bijna tweehonderd Nederlanders.

Nabestaande MH17-ramp: ‘Ze weten dat wij weten dat ze liegen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Advocaten MH17 worden geïntimideerd, Tweede Kamer reageert geschrokken
Sluiten