Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 10 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Honderden asielzoekers slapen op stretchers en stoelen in Ter Apel

Voor de vijfde nacht op rij hebben bij de centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel mensen op veldbedden en stoelen moeten slapen. Dat zegt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag. De verwachting is dat het in ieder geval de hele maand oktober nog erg krap is, daarna hoopt het COA dat het iets minder druk zal zijn.

Hoeveel mensen precies op veldbedden of stoelen hebben geslapen, weet de woordvoerder niet. In Ter Apel zijn ongeveer 150 veldbedden, de woordvoerder schat dat er daarnaast wordt geslapen op tientallen stoelen, of misschien zelfs wel meer. Daarbij gaat het overigens niet steeds per se om dezelfde mensen die op de veldbedden en stoelen slapen.

30.000 bedden bezet

Het grote probleem zit in de opvang in het hele land, en dat wordt op Ter Apel zichtbaar, zegt de woordvoerder. Wie binnenkomt, moet zich eerst registreren in Ter Apel. Daarna zouden ze naar een regulier asielzoekerscentrum of tijdelijke opvanglocatie moeten gaan. Het COA beschikt in totaal over 30.000 bedden, maar die zijn allemaal bezet.  „Er zit niet veel lucht in. De druk is momenteel heel erg hoog.”

De verwachting is dat die druk ietsje minder hoog wordt in november, gelet op de instroom en de verwachte ruimte die er bij gemeenten bij komt. Maar dat is slechts een verwachting, geeft de woordvoerder aan. “Zeker is dat nog niet. We kunnen heel goed opvang gebruiken, omdat het heel erg krap is. Het is gewoon een lastige puzzel voor iedereen in de keten.”

Aangezien de druk op de asielopvang zo groot is, werd het marineterrein in Amsterdam deze week in gebruik genomen voor opvang. Het kabinet besloot tevens om legerplaats Harskamp in Ede langer open te houden voor de opvang. „Legerplaats Harskamp en het marineterrein in Amsterdam zorgen voor iets meer ruimte, maar het hangt allemaal af van de instroom van mensen.”

Crisisnoodopvang asielzoekers zeer onwenselijk, volgens Ankie Broekers-Knol

Ondertussen blijft het COA druk op zoek naar andere opvangplekken. Daarvoor zijn ze onder meer in gesprek met gemeenten en ook met hotels en vakantieparken. De gemeente Zaanstad heeft bijvoorbeeld donderdagavond tijdens de raadsvergadering onder voorwaarden groen licht gegeven voor de opvang van zo’n 400 asielzoekers op een boot in de Achtersluispolder. Het COA moet nog kijken naar die voorwaarden.

Met de zoektocht naar nieuwe opvangplekken hoopt het COA te voorkomen dat er crisisnoodopvang moet komen. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielbeleid) sluit niet uit dat er crisisnoodopvang nodig is, maar benadrukt wel dat dit  „zeer onwenselijk” is. Bij crisisopvang wijst de overheid plekken aan om mensen op te vangen, bijvoorbeeld in sporthallen en tenten.

Rutte over protest tegen Afghaanse vluchtelingen: ‘Hoe haal je het in je hoofd?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Honderden asielzoekers slapen op stretchers en stoelen in Ter Apel
Sluiten