Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 26 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Actie in de ziekenhuizen: ‘Het piept en kraakt in de zorg aan alle kanten’

Medewerkers van de acht universitaire ziekenhuizen in Nederland doen sinds middernacht mee aan een demonstratie voor betere arbeidsvoorwaarden. De actievoerders draaien 24 uur lang een zondagsdienst, waardoor alle planbare zorg vandaag is komen te vervallen. Alleen spoedzorg en behandelingen die niet kunnen worden onderbroken, gaan door.

Met 279 deelnemende ziekenhuisafdelingen is het volgens de vakbond FNV „de grootste actie ooit in de academische ziekenhuizen”. Ook de CNV, de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD) en de zorgvakbond FBZ staan achter de actie. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra NFU biedt naar de zin van de demonstranten een te geringe loonsverhoging. Ook wordt er volgens hen te weinig gedaan tegen de hoge werkdruk. Door corona (het aantal coronapatiënten was gisteren bijna 800) is het sowieso zeer druk, maar zorg inhalen door eerdere coronagolven lukt niet.

‘Vijf over twaalf’ in de ziekenhuizen

De deelnemers aan het protest houden onder meer protestmarsen rond de ziekenhuizen. Er zijn sport- en mindfulnessclinics, pubquizzen over de cao, voorleesmarathons op kinderafdelingen en speeches op zeepkisten. Om 12.05 uur applaudisseerden de zorgmedewerkers voor zichzelf. „Het is namelijk niet eens meer vijf voor twaalf, maar inmiddels vijf over twaalf”, aldus de FNV. Medewerkers die acute zorg verlenen of behandelingen doen die moeten doorgaan, lopen met een actiebutton op, aldus de FNV.

Het kleinste academische ziekenhuis van Nederland telt vandaag de meeste actievoerende medewerkers voor een betere cao. In het Maastricht Universitair Medisch Centrum MUMC+ doen 78 afdelingen mee aan de landelijke actiedag. „Het gaat daarbij om voor het ziekenhuis cruciale afdelingen”, zegt Lilian Moermans, vakbondsconsulent en lid van het actiecomité. „Onder meer de bloedafname, de operatieafdeling, de recovery, en het lab: geen enkele afdeling kan zonder deze.” De actie is nodig, zegt ze. „Het piept en kraakt aan alle kanten in de zorg.”

Veel meer actievoerders dan de vorige keer

De vorige keer deden in Maastricht 31 afdelingen mee met in totaal zo’n achthonderd medewerkers. Dat was in september. „Nu is het een veelvoud daarvan”, zegt Moermans. Dit keer doen ook de artsen mee. De onvrede over de arbeidsvoorwaarden onder het personeel is groot.

„Het is nog erger geworden. Per 1 januari 2022 zijn ook de ouderenregelingen afgeschaft. We voelen ons in de steek gelaten. Er is geen enkele afspraak gemaakt over de toenemende werkdruk”, zegt ze. „Er wordt hier voor miljoenen verbouwd. Dat is niet uit te leggen aan de werknemers. Voor gebouwen heb je ook mensen nodig en die zijn er steeds minder. Vorige week zijn er weer mensen weggegaan vanwege de werkdruk. We moeten veel extra werk doen. Maar bedden staan leeg door gebrek aan verpleegkundigen. Dat je niet in Maastricht kunt bevallen maar naar Roermond moet, geeft aan dat hier geen ruimte meer is.”

Ziekteverzuim in ziekenhuizen

Het ziekteverzuim hier in Maastricht is nu hoger dan tijdens de coronagolf in augustus vorig jaar, vertelt Moermans verder. „Erger nog, mensen vallen langdurig uit, zijn aan het eind van hun Latijn.”

De centrale hal in het MUMC+ is vandaag ingericht als actiecentrum. Er hangen spandoeken met teksten als ‘Wij willen een CAO UMC met meer respect, minder werkdruk en een fatsoenlijk loon’ en ‘Wij van de neuro pikken het niet langer voor die paar euro’. Rond de middag gingen de actievoerders met spandoeken en vlaggen de straat op. Ze gaven een applaus voor zichzelf, met een knipoog naar maart 2020, toen heel Nederland nog voor de zorg klapte. „Toen werden ze als helden behandeld, nu voelen ze zich niet gewaardeerd door hun werkgevers”, aldus de FNV.

Bestuurder Wilma Peters van FNV vroeg tijdens een toespraak in in het ziekenhuis aan de vele honderden toehoorders: „Wij gaan door met onze strijd! Steunen jullie ons?” Een luid en langdurig applaus volgde.

De Jonge: ‘Kabinet moet zich beraden op aanvullende coronamaatregelen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Actie in de ziekenhuizen: ‘Het piept en kraakt in de zorg aan alle kanten’
Sluiten