Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 4 sep 2021

Gemeente Zandvoort roept racefans op nu naar strand te gaan

De gemeente Zandvoort roept circuitbezoekers op om na afloop van de kwalificatie van vanmiddag de boulevard, strandtenten of het strand te bezoeken. „Het is heerlijk weer daarvoor om nog te blijven”, aldus de woordvoerder van de gemeente. Op die manier wordt het vertrek van de kleine 70.000 bezoekers meer gespreid.

Gisteren werd de looproute aangepast toen het op piekmomenten te druk bleek te zijn. Het lukte toen niet om de coronamaatregel van 1,5 meter afstand te handhaven. Vandaag is er opnieuw een route toegevoegd om ophopingen van racefans te voorkomen.

Boosheid vanuit entertainmentsector

De horeca en de entertainmentsector reageerden gisteren boos op de beelden van de mensenmassa in Zandvoort, die gedeeld werden via sociale media. Ook demissionair coronaminister Hugo de Jonge liet zich erover uit. „Ik zie dat de praktijk schuurt met wat de regel is”, zei hij over de beelden waarop te zien was dat vele duizenden mensen door elkaar liepen op het evenement.

De kritiek op de grote aantallen racefans die gisteren massaal door het dorp liepen noemde burgemeester David Moolenburgh zaterdagochtend zeer begrijpelijk. „Zeker vanuit de evenementenbranche. Maar alles verloopt binnen de voorwaarden die vanuit Den Haag gesteld zijn.”

Ook Lowlands-baas Eric van Eerdenburg was „verbijsterd” door de beelden van de drukte bij het circuit in Zandvoort. „Het kabinet doet aan meten met twee maten en willekeur”, zei hij aan tafel bij Jinek. „Ik ben ook eigenlijk heel boos”, vervolgt de festivalbaas zijn verhaal. Hij is niet boos op het feit dat de Dutch Grand Prix door mag gaan, maar wel op het feit dat festivals dat niet mogen.

„Dat dit mag en dat wij niet mogen. Wij willen ook mogen wat de sportsector mag”, zei Van Eerdenburg, die de situatie „onbegrijpelijk” noemt. „Er is een soort vooroordeel tegen de evenementen- en cultuursector”

Feestelijke sfeer

De sfeer onder het publiek was vandaag aan het einde van de middag erg feestelijk nadat duidelijk was geworden dat Max Verstappen poleposition had veroverd voor de Grote Prijs van Nederland. De bijna 70.000 racefans zagen hoe Verstappen met 1.08,885 de beste tijd neerzette en Lewis Hamilton achter zich wist te laten.

De Dutch Grand Prix begint zondag om 15.00 uur.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gemeente Zandvoort roept racefans op nu naar strand te gaan
Sluiten