Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 20 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Urker jongeren zeggen sorry tegen Holocaust-overlevende na dragen nazikleding

Vorige week paradeerden een aantal Urker jongeren in Urk rond in nazikleding. Daarvoor boden zij al hun excuses aan, en nu hebben ze dat ook gedaan aan de 80-jarige Lous Steenhuis-Hoepelman. Zij is een overlevende van de Holocaust.

De gemeente Urk en het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) melden dat de jongeren zaterdag in gesprek gingen met de Joodse vrouw, die meerdere concentratiekampen heeft overleefd. Ook gaven de jongeren de vrouw een bos bloemen. Volgens het CIDI was het een „indringend gesprek”.

Holocaust-overlevende vertelt over concentratiekampen

In het gesprek vertelde Steenhuis-Hoepelman de jongeren over haar persoonlijke ervaringen in de oorlog. Zij heeft in de concentratiekampen Westerbork en Bergen-Belsen gezeten.

De jongeren gaan over een paar maanden op bezoek in Kamp Westerbork. Daar krijgen ze een rondleiding. Ook komt er nog een besloten bijeenkomst voor de ouders van de jongeren.

Naast dat de jongeren in nazi-uniformen de straat op gingen, waren ook meerdere vuurwapens te zien op foto’s. Daarop heeft de politie in huizen van de betrokkenen naar wapens gezocht. In één van de woningen werd inderdaad een vuurwapen aangetroffen. De vermoedelijke eigenaar, een 19-jarige man uit Urk, werd vorige week aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit.

Urker jongeren in nazikleding ‘stupide gedrag’

Steenhuis-Hoepelman had vorige week opgeroepen tot een gesprek met de jongeren, waarna de Urker geschiedenisdocent Maarten Post de jongeren benaderde. De Holocaust-overlevende schoof vorige week aan bij Op1, waar ze zei dat ze vooral wilde horen waarom de jongeren dit hebben gedaan. „Ik kan hier niet bij en heb boosheid en onbegrip. Het is stupide gedrag.”

Wel zei ze dat ze de Urkers geen lesje zou leren of boos zou zijn. Voor haar riepen de beelden associaties met Kamp Westerbork op. Maar ze wilde de jongeren niet vergelijken met neonazi’s in Duitsland, die ze „echt gevaarlijk” vindt. Volgens haar is dit gedaan om het shockeren.

Werkgevers willen personeel verplicht laten testen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Urker jongeren zeggen sorry tegen Holocaust-overlevende na dragen nazikleding
Sluiten