Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 15 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom Typhoon, Tim Douwsma en andere BN’ers tegen de coronapas zijn

Het coronabewijs is na gisteravond realiteit. Waar voor de één een scan en een check geen probleem is, vallen anderen over de verdeeldheid in de maatschappij. Artiesten als Tim Douwsma, Typhoon en Nielson spreken zich uit tegen medische apartheid en toegangsbewijzen.

Zanger Tim Douwsma schreef gisteravond op Instagram over zijn kijk op de coronapas. De 33-jarige Fries zat ook bij de groep BN’ers die zich aan het begin van de coronacrisis uitspraken tegen het beleid. Dat werd hem alleen niet door iedereen in dank afgenomen. „Ik heb toen veel meegemaakt en ik was voor veel mensen en werkzaamheden ineens ‘exit’’, schrijft de zanger nu.

Tim Douwsma en meer BN’ers tegen coronabewijs

Je mag straks naar horecagelegenheden, theaters, musea, concertzalen en bioscopen als je een coronabewijs op zak hebt. Vanaf 25 september is iedereen vanaf 13 jaar verplicht zich hieraan te houden liet het demissionair kabinet gister weten in de persconferentie. Volgens Douwsma zorgt de coronapas voor tweedeling. Waar hij naar eigen zeggen, „niet aan meedoet”. Dus besluit de zanger zijn carrière als artiest te pauzeren. Zo lang dit nodig is. „Ik wil niet dat mensen zich door mijn optredens gepusht voelen om iets te doen wat niet fijn voelt. Ik doe niet mee aan medische apartheid. Mijn wereld is voor iedereen”.

Typhoon, Nielson of Hans Teeuwen

Onder zijn bericht reageren BN’ers als Jandino Asporaat en Christina Curry. Zij steunen de beslissing van Douwsma. Ook rapper en zanger Typhoon keert zich tegen het coronabewijs en deelt een petitie op Instagram. Hij wil niet meewerken aan toegangsbewijzen. Daarnaast laten ook zanger Nielson en cabaretier Hans Teeuwen weten tegen een coronapas te zijn. En ‘Killerbody-fitgirl’ Faya Laurens zei eerder al tegen RTL Boulevard tegen het testbeleid te zijn.

https://www.instagram.com/p/CTywGNbDJrs/

https://twitter.com/NielsonMusic/status/1437139871789948933

Sommige politici tegen coronapas

Ook in de Nederlandse politiek zien sommige politici de coronapas niet zitten. Niet geheel onbekend is Forum voor Democratie fel tegen het coronabewijs en roepen zij Nederlanders op tot „burgerlijke ongehoorzaamheid”. Maar ook oud-Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme en PVV’er Geert Wilders uiten hun ongenoegen op Twitter. Bekend is dat andere politieke partijen als de SGP, JA21 en de BoerBurgerBeweging een coronabewijs eveneens afkeuren.

Voorzitter van Veiligheidsberaad bij Nieuwsuur: ‘Kunnen niet elke cafébezoeker controleren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.