Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 6 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

SP pleit voor boete gekoppeld aan inkomen: ‘Standaardboetes niet eerlijk’

Een verkeersboete die ‘gekoppeld’ is aan je inkomen. In veel andere Europese landen gebeurt het al. Komt het ook naar Nederland? Als het aan Michiel van Nispen (SP) ligt wel, zo laat hij weten aan RTL Nieuws. De politieke partij pleit voor een boete naar inkomen.

Een Zwitserse vrouw haalde onlangs de internationale pers toen ze een boete op de mat kreeg van 190.000 Zwitserse frank, oftewel 175.000 euro. Maar het is misschien minder gek dan het lijkt. De vrouw reed 43 kilometer per uur te hard én heeft een geschat vermogen van zo’n twaalf miljoen euro.

Boete naar inkomen

Reken je dat uit naar een gemiddeld Nederlands inkomen van 28.000 euro, zou je in Nederland een boete van zo’n 408 euro krijgen. Verdien je het dubbele, dan is de boete ook twee keer zo hoog. Als je nu op de snelweg 40 kilometer per uur te hard rijdt, kun je een bon van zo’n 450 euro verwachten. En dan maakt het dus niks uit of je 2.000 of 100.000 euro per maand verdient.

„Niet eerlijk”, vindt Van Nispen deze standaardboetes, zegt hij bij RTL Nieuws. „Wat voor een miljonair een schijntje is, is voor iemand met een flexbaan een gigantisch bedrag. Als een ontzettend rijk iemand 20 kilometer per uur te hard rijdt en een boete van 200 euro krijgt, dan raakt dat diegene amper. Wat weerhoudt hem om dat niet meer te doen?”, vraagt Van Nispen zich af.

‘Je lost het niet op met gelijke boetes’

En dus zouden boetes over het algemeen, niet alleen bij snelheidsovertredingen, moeten worden berekend naar inkomen, als het aan de SP ligt. En dat om één simpele reden: „Het principe van boetes is dat het helpt te voorkomen dat iemand het nog eens doet. Dat los je niet op met gelijke boetes voor iedereen, zonder enig maatwerk. Daarom pleit de SP voor eerlijke boetes waarbij naar je inkomen wordt gekeken.”

De boete naar inkomen werd in 1983 al eens besproken in de Nederlandse politiek, maar het wetsvoorstel werd toen afgeschoten. Onder meer Spanje, Frankrijk, Duitsland, Zweden en dus Zwitserland kennen het systeem wel.

Directeur rijdt met 185 km per uur naar werk na lockdown: ‘Iets te enthousiast’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.