Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Rutte: ‘Ik heb Kaag gevraagd om aan te blijven als minister’

Gisteravond besloot Sigrid Kaag op te stappen als minister van Buitenlandse Zaken. Daar was veel respect voor, maar Mark Rutte heeft geprobeerd haar tegen te houden. Hij wilde haar behouden voor het kabinet. Dat zei de demissionair premier na een stemming in de Tweede Kamer die voor Kaag aanleiding was om terug te treden als minister van Buitenlandse Zaken. Kaag weigerde op haar besluit terug te komen, aldus Rutte. „Ik kan daar alleen maar met respect kennis van nemen.”

Een uur voordat ze opstapte, vertelde Kaag haar plan aan de demissionair premier. Er was namelijk een motie van afkeuring ingediend, en als die een meerderheid behaalde, zou ze terugtreden. Dankzij de steun van coalitiepartij ChristenUnie kwam die meerderheid er ook. Daarop maakte Kaag bekend dat ze haar ontslag zou indienen.

Rutte: ‘Opstappen Kaag is verschrikkelijk’

„Ik vind het echt verschrikkelijk”, liet Rutte weten. Hij noemde Kaag „een hele grote mevrouw” die ook buiten de landsgrenzen geldt als een diplomaat in hoog aanzien. „Nederland had aan haar een hele goede, vooraanstaande, wereldwijd gerespecteerde minister van Buitenlandse Zaken. Dus ook voor Nederland is dit echt een verlies.” Kaag blijft wel aan als fractievoorzitter. En hoewel de formatiegesprekken volgens Rutte weliswaar moeizaam verlopen, ging de samenwerking in het kabinet altijd goed.

De demissionair premier laat in het midden of hij het chic vindt als een bewindspersoon na een motie van afkeuring aftreedt. „Dat is echt aan de persoon zelf.” Ook tegen demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) werd gisteren een motie van afkeuring aangenomen. Zij stapte niet op.

Rutte kreeg dit voorjaar zelf een motie van afkeuring, die door alle partijen in de Kamer werd gesteund behalve de VVD. Dat gebeurde nadat Rutte ten onrechte had ontkend over Pieter Omtzigt gesproken te hebben bij verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma. Ook hij bleef, zoals we allemaal weten, aan als premier.

Tweede Kamer wil uitzondering: geen coronapas op het terras

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.