Anne Kersten
Anne Kersten Buitenland 15 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Rusland wil geen gesprekken meer over MH17: ‘Zinloos’

Verder overleg over het neerhalen van vlucht MH17 is volgens Rusland zinloos. Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse zaken. Het land wil niet verder praten met Nederland en Australië.

Volgens Moskou zijn de twee gesprekspartners van het drielandenoverleg niet geïnteresseerd in de waarheid. Het Russische ministerie verwijt Nederland en Australië dat ze Rusland willen laten aanwijzen als schuldige partij, schrijft het Russische RT. Rusland heeft altijd ontkend dat het iets te maken had met het drama in 2014.

Onvriendelijke stappen

Volgens het ministerie stemde Rusland twee jaar geleden in met gesprekken, in de hoop dat deze zouden helpen de „echte redenen” achter de tragedie te ontdekken. Volgens Moskou hadden Nederland en Australië andere doelen in gedachten. „Ze wilden alleen dat Rusland als schuldige zou worden aangewezen en compensatie zou betalen voor de nabestaanden”, schrijft het ministerie.

Nederland besloot dit jaar om Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te dagen om zijn rol in het neerhalen van MH17. Daar waren drie gesprekken aan vooraf gegaan. „Dergelijke onvriendelijke stappen door Nederland maken het drielandenoverleg en onze deelname daaraan zinloos.”

Teleurgesteld over gestopte gesprekken

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken laat weten het eenzijdige besluit van Rusland om de onderhandelingen over aansprakelijkheid te staken „ten zeerste” te betreuren. „Het is bijzonder pijnlijk voor de nabestaanden dat Rusland het laat afweten”, aldus een verklaring van de minister.

„Het kabinet hecht er aan te benadrukken dat het de onderhandelingen wel wil voortzetten om tot een oplossing te komen die recht doet aan het enorme leed en de toegebrachte schade, veroorzaakt door het neerhalen van vlucht MH17″, laat Blok verder weten.

Ook premier Mark Rutte is teleurgesteld en verrast door het besluit van Rusland. Hij wil graag dooronderhandelen over MH17. De nabestaanden laten weten teleurgesteld te zijn. „Dit eenzijdige besluit is zeer consistent”, zegt bestuurslid Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17. „Rusland weigert alle vorm van medewerking aan de oplossing van de MH17-problematiek en blijft tegenwerken. Dat is om moedeloos en boos van te worden. Dit verbaast dus niet, maar stelt wel teleur.” Hij noemt het „verwerpelijk dat Rusland zo blijft tegenhouden dat de waarheid boven tafel komt. Een klap in het gezicht, zo niet een mes in de rug van nabestaanden.”

Alle inzittenden kwamen om

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok op 17 juli 2014 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad werd echter nooit bereikt. Boven het oosten van Oekraïne werd de Boeing 777 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rusland wil geen gesprekken meer over MH17: ‘Zinloos’
Sluiten