Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 23 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

41 procent horeca is niet van plan de coronapas te controleren

Ondernemers in de horeca hebben er grote moeite mee dat de gastvrijheidsbranche wordt gebruikt als politiek drukmiddel. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ruim vier op de tien horecabazen (41 procent) wil de zogeheten coronapas niet controleren.

Terwijl heel Nederland afscheid neemt van de 1,5 meter-samenleving, krijgt de horeca vanaf zaterdag juist extra restricties opgelegd. Dat stelt KHN in ieder geval. Vanaf zaterdag moet niet alleen een coronapas én identiteitsbewijs worden gecontroleerd, ook de sluitingstijd voor de horeca blijft 00.00 uur. KNH in een officieel bericht: „Het is niet alleen onuitvoerbaar, maar de maatregelen hakken er financieel flink in bij een sector die net weer een beetje aan het opkrabbelen is. Dat blijkt uit de meest recente KHN-ledenenquête. Horecaondernemers worden ongevraagd het middelpunt van een maatschappelijke discussie met alle gevolgen van dien. Bedreigingen, annuleringen, omzetproblemen, extra personeelskosten en andere uitdagingen. Na ruim anderhalf jaar ondernemen volgens strikte regels en het stopzetten van de steun, is dit te veel gevraagd.”

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vraagt het kabinet om begrip voor de benarde situatie van de horeca en handhaving die daar recht aan doet. Bovendien moet de overheid zorgen voor voldoende testcapaciteit en een versnelling in het proces van papieren QR-codes en het voortzetten van de steunmaatregelen per 1 oktober.

Draagvlak coronapas historisch laag

Uit de genoemde KHN-ledenenquête blijkt dat het draagvlak onder horecaondernemers voor de restricties tot een dieptepunt is gedaald. 41 procent van de horecaondernemers geeft volgens een persbericht aan dat het niet haar taak is het coronatoegangsbewijs (CTB) te controleren. Wat er dan gebeurt, lees je overigens hier. 21 procent heeft nog niet besloten om het wel of niet te controleren. Burgemeesters hebben recentelijk aangegeven niet actief te gaan handhaven, maar lijken door het kabinet toch onder druk gezet om dit wel te gaan doen.

Op YouTube is een horeca-ondernemer uit Roermond over het onderwerp coronapas te horen:

Meerderheid horeca ziet de nieuwe coronamaatregelen als verzwaring

Nu het eindelijk weer kan, wil de horeca alle gasten weer vol enthousiasme verwelkomen. KHN: „Maar het kabinet gooit opnieuw roet in het eten: geen steun per 1 oktober, maar wel een verlenging van de sluitingstijd én nieuwe extra maatregelen voor de horeca vanaf 25 september. Uit de meest recente KHN-ledenenquête blijkt dat ruim 80 procent van de horecaondernemers de invoering van de coronapas een slecht plan vindt. Het zorgt voor een verstoorde verhouding in de rol van de ondernemer en de eigen verantwoordelijkheid van de gast. De controle komt eigenlijk volledig bij ondernemers te liggen, terwijl de staat hiervoor verantwoordelijk zou moeten zijn.”

Ook veel gasten zijn not amused en dit merken ondernemers ook. Sinds de aankondiging ontvangen horecazaken veel vragen of ze wel of geen coronatoegangsbewijzen inzetten. „Het lijkt alsof de gast denkt dat ondernemers een keuze hebben. Een kwart van de ondernemers geeft aan dat zij naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen al annuleringen hebben ontvangen. Nog veel erger is dat 13 procent van de ondernemers te maken heeft gekregen met dreigementen of negatieve recensies omdat zij hebben aangeven de controle te gaan uitvoeren. 56 procent van de ondernemers verwacht dan ook dat de omzet verder zal dalen door de maatregelen die vanaf 25 september gaan gelden.”

Voorzitter KHN moedeloos na invoering coronapas

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: „Het is écht te veel gevraagd van ondernemers. De branche heeft een hele zware periode achter de rug en voor veel sectoren is er nog steeds geen tot nauwelijks perspectief. Ondertussen worden we ‘gebruikt’ om de vaccinatiegraad te verhogen en wordt het principe van gastvrijheid in haar ziel geraakt. Ondernemers worden gedwongen maatschappelijke discussies te voeren met gasten en dan worden ze ook nog eens gestraft met nare berichten en minder omzet. Wij hebben het kabinet vanochtend aangegeven dat deze situatie onmogelijk is. De cijfers gaan de goede kant op, dus laat ondernemers na anderhalf jaar gewoon weer volop ondernemen. Op z’n minst verwacht ik meer begrip vanuit Den Haag voor de onmogelijke situatie waar in hardwerkende horecaondernemers nu worden gebracht. Ik verwacht dan ook dat daar bij de handhaving rekening mee wordt gehouden.”

Roep om steunmaatregelen voort te zetten

Nu de sector opnieuw hard wordt getroffen en perspectief uitblijft, roept KHN het kabinet op de steunmaatregelen voor de horeca voorlopig voort te zetten. KHN presenteerde twee weken geleden de KHN-steunbegroting waarin staat wat er nodig is om de branche – met de haven in zicht – door de crisis heen te helpen. De impact van de sluitingstijd van 00.00 uur op met name cafés, kroegen, clubs en discotheken is enorm. Een derde van de KHN-leden geeft aan dat ze financieel last hebben van die maatregel. De gemiddelde omzetdaling volgens deze groep ondernemers vergeleken met 2019 bedraagt 28 procent. KHN blijft dan ook pleiten voor het loslaten van de sluitingstijden voor de horeca. „Als je als overheid invoering van een coronapas zo belangrijk vindt, dan is het niet uit te leggen waarom deze dan na middernacht niet meer zou werken.”

Volgende week ‘grootste staking ooit’ in universitaire ziekenhuizen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
41 procent horeca is niet van plan de coronapas te controleren
Sluiten