Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 23 sep 2021

Volgende week ‘grootste staking ooit’ in universitaire ziekenhuizen

Duizenden medewerkers op zeven universitaire medische centra (umc’s) leggen op 28 september voor 24 uur hun werkzaamheden neer, meldt FNV Zorg. Tijdens de staking zal in deze ziekenhuizen alleen spoedeisende hulp beschikbaar zijn.

De ziekenhuismedewerkers willen met de staking vragen om „eerlijkere arbeidsvoorwaarden, zoals een fatsoenlijke loonsverhoging” en een verlaging van de werkdruk.

Landelijke staking academische ziekenhuizen

Het gaat om de academische ziekenhuizen in Amsterdam (VU en AMC), Leiden, Utrecht, Groningen en Maastricht. Het Radboudumc in Nijmegen doet als enige niet mee. De medewerkers die daar willen staken zijn volgens de FNV te veel verspreid over de verschillende afdelingen. De overige zeven ziekenhuizen bereidden de afgelopen weken een zogenoemde zondagsdienst voor op een doordeweekse dag. Een zondagdienst houdt in dat alle planbare zorg vervalt.

„Dit is het ultieme stakingsmiddel in de zorg. Alle planbare zorg vervalt en alleen opnames op de spoedeisende hulp, intensive care, oncologie, hartbewaking en de kraam/couveuse-afdeling draait door”, meldt FNV Zorg. Het verschilt wel per ziekenhuis welke afdelingen voor een dag sluiten. Het zal vooral gaan om afdelingen als radiologie, operatiekamers, laboratoria en verpleegafdelingen. „Ook op afdelingen die niet volledig sluiten, is de kans groot dat afspraken niet door kunnen gaan, omdat die afhankelijk zijn van afdelingen waar wel wordt gestaakt.”

675 miljoen euro niet genoeg

De staking gaat door, ondanks de 675 miljoen euro die het kabinet vandaag beschikbaar stelde voor verhoging van de zorgsalarissen. De FNV noemt het ‘een goede eerste stap’, maar meent dat het niet voldoende is voor koopkrachtbehoud van alle zorgmedewerkers. De geplande salarisverhoging bedraagt nu 1,5 procent, maar FNV wil naar een verhoging van 3 procent toe.

Bovendien wordt er niet alleen gestaakt voor hogere lonen, maar ook voor betere afspraken over het verlagen van de huidige werkdruk. Het ziekteverzuim in de zorg is hoger dan ooit en steeds meer medewerkers vertrekken. Elise Merlijn, bestuurder van FNV, zegt hierover: „We vinden dat de werkdruk waaronder medewerkers op de umc’s moeten werken tot ongezonde situaties leidt voor medewerkers en patiënten. Zolang de werkgever niet van plan is om de tanende arbeidsomstandigheden structureel te verbeteren, blijven wij strijdbaar.”

Toch hogere salarissen in de zorg: kabinet trekt 675 miljoen euro extra uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Volgende week ‘grootste staking ooit’ in universitaire ziekenhuizen
Sluiten