Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Binnenland 9 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Soa-test doen? Dat kan binnenkort bij commerciële coronateststraten

Commerciële teststraten doken een tijd geleden van alle kanten op, maar dreigen nu net zo snel weer te verdwijnen. Om dat te voorkomen, gaan meerdere testbedrijven zich storten op een nieuwe markt: soa-testen. Want als een teststraat goed werkt voor een coronatest, waarom dan ook niet voor een soa-test?

Meerdere commerciële teststraten willen soa-testen gaan aanbieden of hebben plannen daarvoor. Dat meldt radiozender BNR Nieuwsradio op basis van een navraag.

Soa-test in plaats van coronatest

Gelukkig gaat dit concept wel wat anders werken dan een coronateststraat, waar je vanuit de auto een wattenstaafje toegediend krijgt. De aanbieder van Spoedtest.nl bijvoorbeeld, een van de testbedrijven, verwacht om binnen nu en een maand de eerste soa-testen bij mensen door de brievenbus te strooien. De soa-test wordt namelijk naar je toe gestuurd, zoals je thuis zelf de test kan afnemen.

Vervolgens wordt het teruggestuurd naar het lab, waar de kans groot is dat je dezelfde dag al resultaat hebt, legt Rasmus Emmelkamp, oprichter van Spoedtest.nl, uit aan BNR. Je betaalt er een paar tientjes voor, maar Emmelkamp denkt dat er wel behoefte is aan een commerciële soa-teststraat. „Het is anoniem, snel en je betaalt er zelf voor. Je kan ook voor ons kiezen zonder dat je klachten hebt.”

Testaanbieder Coronalab.eu is zelfs al bezig met het nieuwe plan. Op dit moment bieden ze op kleine schaal soa-testen aan, maar ze zijn van plan om flink uit te breiden. „Niet alleen met soa-testen, maar ook met veel meer preventieve en diagnostische testen. De testen worden thuis afgenomen, naar het lab gestuurd en geanalyseerd”, zegt medeoprichter Patrick de Boer tegen BNR.

Commerciële teststraten

Commerciële teststraten schoten voor een tijd als paddenstoelen uit de grond. Hierdoor hoef je niet altijd meer naar een GGD-teststraat voor een coronatest. Wel is het belangrijk om altijd te controleren of er een arts bij betrokken is: zo weet je zeker of een teststraat betrouwbaar is.

Hoogste aantal coronagevallen in maand tijd en wijziging in reisadviezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Soa-test doen? Dat kan binnenkort bij commerciële coronateststraten
Sluiten