Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 9 sep 2021

Hoogste aantal coronagevallen in maand tijd en wijziging in reisadviezen

Het hoogste aantal coronagevallen sinds 6 augustus is tussen dinsdagochtend en woensdagochtend  geregistreerd. Het gaan om 2843 besmettingen. Het gemiddelde loopt op. Vanochtend wijzigde het ministerie van Buitenlandse Zaken tevens het reisadvies aan voor vier landen.

In de afgelopen zeven dagen werden 17.903 positieve coronagevallen doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld 2558 nieuwe gevallen per dag. Er wordt gesproken van het hoogste niveau in bijna twee weken tijd, hoewel de verschillen klein zijn.

In Amsterdam kwamen 209 coronagevallen naar boven. In Rotterdam hoorden 145 mensen dat het coronavirus bij hen is aangetroffen en in Den Haag testten 136 inwoners positief. Daarna volgen Utrecht (63) en Almere (62). In 37 gemeenten testte helemaal niemand positief. Dat is het laagste aantal in drie weken tijd.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen steeg met zeven. Het gaat om twee mensen uit Amsterdam en verder om inwoners van de gemeenten Tilburg, Zaanstad, Amstelveen, Hengelo en Horst aan de Maas. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven. Het duurt soms een tijdje voor het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

In de afgelopen week is het overlijden van 43 coronapatiënten gemeld. Op dat niveau zit Nederland al ongeveer een maand. Het sterftecijfer schommelt wat, het gaat niet echt omhoog en ook niet echt omlaag.

Meeste coronagevallen in Amsterdam

Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus zijn bijna 2 miljoen mensen in Nederland positief getest. Bij de huidige cijfers duurt het nog twee tot drie weken voor die grens wordt gepasseerd. Amsterdam voert de lijst aan met ruim 115.000 positieve tests onder de inwoners, gevolgd door Rotterdam (bijna 96.000), Den Haag (ruim 64.000) en Utrecht (bijna 42.000).

Onder meer dan 18.000 mensen is het zeker dat ze aan het virus zijn overleden. In Rotterdam zijn de meeste sterfgevallen bevestigd: 978 coronadoden. Het Gelderse Rozendaal en het Friese Waddeneiland Vlieland zijn de enige gemeenten waar geen sterfgevallen door corona zijn geregistreerd.

Reisadviezen aangepast in o.a. Letland, Panama en Costa Rica

Het ministerie van Buitenlandse Zaken past voor vier landen het reisadvies aan. Het gaat onder meer om Letland, dat is aangewezen als hoogrisicogebied vanwege de oplopende coronagevallen. Het land krijgt een ‘geel’ reisadvies. Vanaf zondag moeten reizigers die vanuit dat land naar Nederland komen een coronabewijs laten zien. Dat kan in de vorm zijn van een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.

Op dit moment is Panama nog een ‘zeerhoogrisicogebied’, maar zal vanaf vandaag veranderen naar een hoogrisicogebied. Dat betekent dat de test- en quarantaineplicht vervalt voor reizigers vanuit dat land.

Die plicht wordt juist ingesteld voor reizigers vanuit Costa Rica en Saint Kitts and Nevis in de Caraïben. Reizigers uit deze landen moeten vanaf zondag ook bij volledige vaccinatie een negatief testresultaat tonen en 10 dagen in (thuis)quarantaine.

10.000 mensen bij protest op de Dam, gemeente vraagt niet te komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoogste aantal coronagevallen in maand tijd en wijziging in reisadviezen
Sluiten