Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Blunder bij justitie: persoonlijke informatie van kroongetuige Nabil B. gelekt

Het Openbaar Ministerie heeft tegen de afspraken in persoonlijke informatie van en over kroongetuige Nabil B. in het omvangrijke liquidatieproces Marengo aan het strafdossier toegevoegd. Dat bevestigt advocaat Peter Schouten na berichtgeving in De Telegraaf.

Deze informatie is hierdoor bij alle medeverdachten en hun advocaten terechtgekomen. De advocaat van kroongetuige Nabil B. noemt het „uitermate onverantwoordelijk” en „een veiligheidsbreuk”. In ruil voor belastende verklaringen over medeverdachten, is het de bedoeling dat de kroongetuige beschermd en afgeschermd wordt. Eerder blunderde het OM al door per ongeluk een foto van de kroongetuige aan het dossier toe te voegen.

Blunder bij justitie: privégegevens van kroongetuige Nabil B. gelekt

De berichten die nu naar buiten zijn gebracht, komen van de iPhone die B. stiekem in zijn cel had. Het gaat om chatberichten tussen hem en zijn familie en medeverdachten. De informatie is vanochtend toegevoegd, meldt advocaat Peter Schouten. Hij heeft direct per brief opheldering gevraagd van de officier van justitie die verantwoordelijk is voor het Team Getuigenbescherming (TGB). Daar is volgens hem nog geen reactie opgekomen.

Het berichtenverkeer staat op laptops die aan alle advocaten in het proces zijn uitgedeeld. Schouten wil dat deze computers direct worden teruggehaald. „De namen van justitiepersoneel zijn er wel uitgehaald, maar die van de naasten van de kroongetuige niet.”

Het Openbaar Ministerie heeft nog niet gereageerd. Metro legde je eerder al uit hoe het ookalweer zat met het Marengoproces.

Marengoproces ‘meest verziekte proces ooit’

Schoutens’ collega Onno de Jong noemde het Marengoproces afgelopen week al „het meest verziekte en meest vergiftigde proces ooit”. De omvangrijke strafzaak draait om een reeks huurmoorden in de onderwereld. Het proces is onder hoogspanning komen te staan door de moorden op de broer van de kroongetuige, Nabil B., zijn advocaat Derk Wiersum en zijn adviseur Peter R. de Vries.

Het proces gaat dinsdag verder in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Diëtisten: ‘Schijf van Vijf is ouderwets’ en daarom een vegan Schijf for Life

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Blunder bij justitie: persoonlijke informatie van kroongetuige Nabil B. gelekt
Sluiten