Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 22 aug 2021

Veel meldingen van wateroverlast door hevige regen in Friesland

De meldkamer van de hulpdiensten in Friesland heeft het druk vandaag. Sinds vanochtend komen er veel meldingen van wateroverlast binnen vanwege regen in het noorden van het land.

In Friesland is de brandweer op meerdere plekken actief. Vooral vanuit Woudsend twitteren mensen foto’s en filmpjes van hoosbuien en ondergelopen straten en campingterreinen. Ook toont iemand een ondergelopen kelder. In de Friese plaats is ruim 100 millimeter regen gevallen. Brandweerkorpsen uit de regio komen hier helpen om de overlast te bestrijden, zo meldt onder meer de brandweer in Balk. En ook in Stavoren regende het flink.

Code geel in het noorden

Het KNMI had voor vanochtend code geel uitgeroepen voor Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen omdat daar plaatselijk erg veel regen kan vallen, soms wel 40 tot 70 millimeter. Rond 12.30 uur verviel die waarschuwing voor Drenthe en Groningen. Wel geldt code geel nu ook voor Flevoland.

Maar ook op andere plekken in het land valt er veel regen. Op de A20 bij Rotterdam geldt een snelheidsbeperking omdat er veel water op de weg ligt. Op dezelfde snelweg in de buurt van Rotterdam is een ongeluk gebeurd dat mogelijk verband houdt met de wateroverlast, aldus een woordvoerder. Ook in Rotterdam zelf krijgt de brandweer op meerdere plekken meldingen van wateroverlast door hevige regenval.

Record aantal dagen met zware regen

Deze zomer telt dan ook een recordaantal dagen met zware neerslag. Volgens Weer.nl zijn er in Nederland sinds 1 juni al vijftien dagen met zware regen geweest. Het oude record stond op veertien dagen en dateert uit 2006. In Nederland noemen we meer dan 50 millimeter in één dag op tenminste één van de ruim 320 officiële neerslagstations van het KNMI een dag met zware neerslag. 2001 en 2002 kenden twaalf van zulke dagen. 1917, 1969 en 2014 elf en 2020 kwam tot 10 dagen met zware neerslag.

Op jaarbasis kende Nederland dit jaar zeventien dagen met meer dan 50 millimeter en ook dat is een record, terwijl we net over de helft van 2021 zijn. Op een tweede plek staat 2006 met 16 dagen, gevolgd door 2001 en 2014 met 14 dagen.

Afghaanse vrouw bevalt in vliegtuig tijdens evacuatie vanuit Kabul

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel meldingen van wateroverlast door hevige regen in Friesland
Sluiten