Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 20 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Journalist kreeg molotovcocktails door zijn raam, politie deelt herkenbare beelden

In de nacht van woensdag op donderdag gooiden twee mannen molotovcocktails bij journalist Willem Groeneveld naar binnen. De politie deelt herkenbare beelden van hen. Dat doen ze snel na het incident, omdat ze dit als „zeer ernstig” hebben aanmerkt, aldus een woordvoerster.

https://twitter.com/polgroningen/status/1428368254880272391

Molotovcocktails door raam journalist

Eerder gaf de politie al aan dat ze het incident hoog opnemen. De politie hoopt de daders, na het delen van de beelden, zo snel mogelijk te vinden. In de video is te zien hoe twee witte mannen in de leeftijd tussen de 25 en 40 jaar de portiektrap oplopen en twee voorwerpen aansteken. Eén verdachte is duidelijk herkenbaar in beeld. Hij draagt een donkerkleurige jas met capuchon. De andere man draagt een bivakmuts en een vermoedelijk blauwe trui met 07 en Superdry erop.

Rond 02.45 kwam er bij de politie een melding binnen, dat er molotovcocktails door het raam van de voordeur van de bovenwoning van Groeneveld waren gegooid. Er ontstond brand, maar de journalist en zijn partner konden het vuur zelf doven. Ze raakten niet gewond, maar waren wel erg geschrokken. Ook voor de woning werd brandbaar materiaal aangetroffen.

Willem Groeneveld: ‘Krijg vaker bedreigingen’

Waarom de twee verdachten de molotovcocktails bij de journalist naar binnen gooiden, is niet bekend. De politie wilde niet speculeren over de aanleiding. „Ongeacht het motief staat vast dat journalisten in alle vrijheid hun werk moeten kunnen doen.” Volgens Dagblad van het Noorden werden eerder adresgegevens van Groeneveld op internet gedeeld. Het is niet duidelijk of het incident hiermee samenhangt.

Vorige week zei Groeneveld in een interview met Villamedia, een website over journalistiek, dat hij vaker over zijn schouder kijkt als hij door de stad loopt. Hij kreeg al eerder te maken met intimidaties en bedreigingen en zijn ruiten werden al eens ingegooid. Dat zou te maken hebben met publicaties van zijn hand.

Op1-kijkers woedend door aanwezigheid advocaat van ‘Mallorca-kopschopper’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.