Sam Dille
Sam Dille Binnenland 23 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Bijstands-vrouw die boodschappen kreeg van moeder, wordt ‘gematst’: ‘Elkaar helpen mag al niet meer’

Na een half jaar is er meer duidelijkheid over de vrouw uit Wijdemeren die 7000 euro bijstand moest terugbetalen aan de gemeente. Dit kwam doordat de vrouw al jarenlang gratis boodschappen van haar moeder had gekregen, maar dit niet had doorgegeven aan de gemeente. De rechter heeft nu in hoger beroep uitgesproken dat de vrouw toch niet het hele bedrag hoeft terug te betalen.

De anonieme vrouw ontving al sinds 2015 een uitkering en toeslagen, maar had ook hoge vaste lasten. Haar moeder deed daarom af en toe haar boodschappen. In 2018 ontdekte de gemeente dat de vrouw nauwelijks geld had uitgegeven aan levensonderhoud, maar wel aan een dure auto en motor. Ook liet de vrouw niet weten dat ze in het buitenland op vakantie was geweest. Dat zijn mensen die in de bijstand zitten verplicht.

Terugvordering bijstands-vrouw ‘misplaatste fraudejacht’

Eind vorig jaar ontstond er veel verontwaardiging, nadat de rechter besloot dat de vrouw het volledige bedrag moest terugbetalen. Volgens het college van Wijdemeren mochten de uitgaven van de vrouw niet ten koste gaan van waar de bijstand eigenlijk voor bedoeld is.

Op Twitter uitten destijds veel mensen hun verontwaardiging. Veel Kamerleden zetten hun vraagtekens bij de terugvordering. Ze vergeleken de uitspraak met de toeslagenaffaire, en bestempelden de actie als een ‘misplaatste fraudejacht’. De vrouw ging vervolgens in hoger beroep bij de Centrale Raad Van Beroep. Dit is de hoogste rechter op het gebied van sociale verzekeringen, uitkeringen en ambtenarenzaken.

Beide partijen hebben fouten gemaakt

De rechter in hoger beroep bleek een andere mening te hebben. Hij stelde vast dat de vrouw de gemeente had moeten inlichten, maar dat de gemeente ook fouten heeft gemaakt. „Beide partijen hebben deels gelijk, en deels ongelijk”, oordeelt de rechter nu. De bijstands-vrouw hoeft daarom niet de hele terugvordering te betalen. Deze is verlaagd van 7000 naar 2835 euro.

Daarnaast moet Wijdemeren een schadevergoeding van 200 euro aan de vrouw betalen vanwege een onrechtmatig huisbezoek. Ook moet de gemeente de proceskosten van de vrouw vergoeden.

Kamer verontwaardigd dat vrouw 7000 euro bijstand moet inleveren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bijstands-vrouw die boodschappen kreeg van moeder, wordt ‘gematst’: ‘Elkaar helpen mag al niet meer’
Sluiten