Jesse Honcoop
Jesse Honcoop Binnenland 9 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

1 op 10 studentes heeft ongewenste seks: ‘Dag later naast elkaar in de collegezaal’

Een aanzienlijk deel van de vrouwelijke tak van het hoger onderwijs heeft tijdens zijn studententijd zonder toestemming te geven, seks gehad. Bij mannen gaat het om 1 procent en bij vrouwen om 11 procent, meldt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie gaat het gesprek aan met universiteiten en hogescholen over hoe zij studenten betere bescherming kunnen bieden tegen seksueel geweld.

Ruim duizend Nederlandssprekende hbo- en wo-studenten kregen in het onderzoek van I&O Research de vraag voorgelegd of er bij hen wel eens seksueel contact was geweest zonder hun instemming. Meestal was er dan sprake van aandringen of doorgaan zonder te checken of de ander het wel wilde. In 10 procent van de gevallen was er zelfs sprake van dwang met fysiek geweld. Ruim de helft van de slachtoffers beschouwde de ervaren seks zonder instemming niet als verkrachting. Velen vonden de gebeurtenis niet ernstig genoeg of voelden zich zelfs medeverantwoordelijk.

Studenten: ‘Wel geschokt, niet verbaasd’

Bij de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) zijn ze niet bepaald verrast. Lyle Muns, voorzitter van de LSVb, zegt: „Toen ik het las was ik geschokt, maar niet echt verbaasd.” Volgens hem is het een wijdverspreid problemen onder veel studenten. „Veel studenten zijn erg kwetsbaar, zeker wanneer ze beginnen aan hun studie. Ze zijn net zelfstandig, beginnen zich seksueel te ontwikkelen en dat zorgt voor weinig weerbaarheid”, zo bevestigt hij.

Wet op ongewenste seks

In de originele wet stond jarenlang vastgelegd dat verkrachting alleen als zodanig wordt beoordeeld als er sprake is van dwang, geweld of bedreiging. Maar in veel gevallen is dat net per se het geval. Vandaar dat demissionair minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus die wet sinds vorig jaar aan het verruimen is. In die nieuwe opzet moet het voor alle betrokkenen in de situatie expliciet duidelijk zijn dat van beide kanten de wil er is. Mocht dat niet het geval zijn, is de toch doorzettende strafbaar bezig.

Volgens Amnesty moeten hoger onderwijsinstellingen meer verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid en het welzijn van studenten. Zo blijkt 60 procent niet te weten waar ze hun verhaal kwijt kunnen. „Om te beginnen moeten hogescholen en universiteiten gedegen protocollen opstellen en duidelijk en regelmatig hierover communiceren met hun studenten”, zegt directeur Amnesty Nederland Dagmar Oudshoorn.

Ook volgens LSVb-voorzitter Muns schieten de instellingen en verenigingen veelal te kort. „Het is niet te verkopen dat iemand op een donderdagavond ongewenste intimiteit heeft ervaren bij haar studievereniging en dan op vrijdag weer naast de dader in de collegezaal zit”, zo schetst hij. Maar, ook de studenten- en studieverenigingen kunnen volgens hem meer doen: „Ontgroeningen worden inmiddels helemaal doorlopen en gecontroleerd. Met dit probleem moet dat ook kunnen.”

Seksuele intimidatie van vrouwen afgelopen jaren niet afgenomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.