Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 30 jun 2021

Nieuwe wet over alcohol gaat in: ouders strafbaar bij fout gedrag van kind

Een nieuwe wet over alcohol gaat morgen in Nederland in. Deze regelt onder meer dat ouders die voor hun kinderen onder de 18 jaar in de kroeg of het restaurant alcoholische drank kopen, strafbaar zijn.

Ook vrienden die al wel 18 jaar zijn en datzelfde doen, riskeren een boete.

Leeftijdsgrens online alcohol kopen

Via de nieuwe alcoholwet komt er meer controle op de leeftijdsgrens bij het online kopen van alcohol en bij de bezorging ervan aan huis. Kortingen van meer dan 25 procent in supermarkten en slijterijen zijn vanaf nu ook verboden. De NVWA gaat toezien op de naleving van de strengere regels voor online verkoop en de kortingen in de retailsector.

De nieuwe alcoholwet gaat een half jaar later in dan eerder was gepland. Dat kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) vorig najaar aan tijdens een debat in de Tweede Kamer over de wet, die de drank- en horecawet vervangt.

Gebruik alcohol onder jongeren is niet gedaald

Blokhuis vindt de stappen noodzakelijk, omdat het alcoholgebruik onder jongeren de afgelopen vier jaar niet is gedaald. „Zeer teleurstellend”, vindt Blokhuis. Ook blijkt uit een onderzoek, zo meldde de staatssecretaris, dat 97 procent van de jongeren de drank krijgt via ouders of oudere vrienden. Achter de voordeur kan dit niet strafbaar worden gesteld maar in de horeca wel. Voorheen zou alleen de barman of horecaondernemer een boete hebben gekregen. Blokhuis wil met de regel ook bereiken dat ouderen zich meer bewust ervan worden dat ze kinderen geen drank geven.

Je biertje mag niet bij de buren afgeleverd

Een online besteld pakket met alcohol mag vanaf morgen in ieder geval niet meer bij de buren worden afgeleverd. Verder mogen prijsstunts in winkels met alcohol dus niet meer dan 25 procent van de prijs bedragen. De scherpere regels vloeien voort uit het nationaal preventieakkoord dat Blokhuis eerder afsloot met meer dan zeventig organisaties. Doel daarvan is om het overgewicht, drankgebruik en roken terug te dringen. Over het laatstgenoemde zijn morgen ook weer nieuwe regels:

Alcoholgebruik en drankmisbruik terugdringen

Vooral zwangeren en jongeren moeten worden behoed voor alcohol. Dit is schadelijk voor het ongeboren kind en voor de hersenen van jongeren. Ook over de hele linie moet alcoholgebruik en zeker drankmisbruik worden teruggedrongen, vindt Blokhuis. Hij verwees naar een advies van de Gezondheidsraad dat stelt dat niet-drinken de norm moet zijn en dat per dag één drankje het maximum moet zijn.

Buiten de deur moet drank alleen in kroegen, restaurants en hotels te nuttigen zijn. Wijntjes of andere drankjes die middenstanders soms serveren aan hun klanten, zijn wat Blokhuis betreft ook uit den boze. Hij was vorig najaar tegen een PVV-voorstel om dit soort lichte versnaperingen hier beperkt toe te staan voor de gezelligheid aan het eind van de dag. Het gaat er volgens Blokhuis juist om het aantal punten waar alcohol wordt verstrekt, te verlagen.

Nog wel happy hour in de kroeg

Aan happy hours in de horeca verandert nu niks. Enkele jaren geleden kregen gemeenten de mogelijkheid dit te verbieden. De helft van de gemeenten deed dat, maar de rest niet. Een voorstel van de SP om dit aan alle gemeenten op te leggen, vond de staatssecretaris niet nodig.

Nederland krijgt eerste slijterij zonder één druppel alcohol in de schappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe wet over alcohol gaat in: ouders strafbaar bij fout gedrag van kind
Sluiten