Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 mei 2021

Weekgemiddelde nieuwe coronabesmettingen op zijn laagst sinds 21 februari

Het gaat goed met de coronabesmettingen in ons land. Het gemiddeld aantal coronabesmettingen van de afgelopen week is vandaag verder gedaald tot het laagste peil sinds 21 februari. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4036 besmettingen per etmaal.

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn bij het RIVM 3471 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 963 minder vergeleken met zondag een week geleden. Ten opzichte van gisteren nam het aantal positieve tests wel toe, met 268.

Aantal nieuwe coronabesmettingen neemt gestaag af

Het aantal coronagevallen neemt per week gestaag af. In totaal werden afgelopen maandag tot en met zondag 28.262 mensen positief getest. In de week daarvoor waren het er nog meer dan 38.000 en de week daarvoor ruim 52.500.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met acht. Maar dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Gisteren werden er negentien overlijdens geregistreerd.

De meeste coronabesmettingen werden afgelopen etmaal in Rotterdam vastgesteld, in totaal 176. Amsterdam telde 130 nieuwe gevallen en Den Haag werden er 120 nieuwe besmettingen gemeld. Ook in Utrecht (71) en Tilburg (64) kwamen relatief veel nieuwe coronabesmettingen aan het licht.

Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 1,6 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van ruim 17.500 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen voor zesde dag op rij gedaald

Ook in de ziekenhuizen gaat het goed. Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de zesde dag op rij gedaald, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er op dit moment 1714 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 17 minder dan gisteren.

Op de intensive cares zijn 27 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen. Het totaal aantal patiënten met Covid-19 op de intensive cares bedraagt vandaag 610. Dat zijn er acht meer dan de dag ervoor. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1104 coronapatiënten, 25 minder dan gisteren. Het afgelopen etmaal werden op de verpleegafdelingen 96 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen.

Volgende stap in heropeningsplan mogelijk eerder dan gepland

Het kabinet overweegt om de volgende ronde van versoepelingen eerder te laten ingaan dan gepland. Als de besmettingscijfers blijven dalen, kan de volgende stap van het heropeningsplan al op 5 juni plaatsvinden, in plaats van 9 juni. Of de versoepelingen daadwerkelijk eerder ingaan dan gepland, moet nog blijken. Het kabinet maakt rond 31 mei een definitief besluit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Weekgemiddelde nieuwe coronabesmettingen op zijn laagst sinds 21 februari
Sluiten