Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 10 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

5910 nieuwe coronagevallen: gemiddelde duikt omlaag, net als aantal ic-patiënten

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 5910 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een maandag is dat het laagste aantal sinds 5 april. Ook het gemiddelde duikt omlaag, net als het aantal coronapatiënten op de ic’s.

Op maandagen en dinsdagen zijn er doorgaans minder positieve gevallen dan later in de week. Dat komt doordat in de weekeindes minder mensen zich laten testen op het coronavirus.

Coronagevallen RIVM

In de afgelopen zeven dagen zijn 49.357 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld 7051 per dag. Dat is het laagste cijfer sinds 2 mei, maar toen was er sprake van een storing. In de week tot aan zondag werden gemiddeld meer dan 7500 coronabesmettingen per dag vastgesteld. Volgens het RIVM is nu geen sprake van een technische storing.

In Amsterdam kregen 351 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Rotterdam telde 242 positieve tests en Den Haag 182. Verder waren er 111 bevestigde besmettingen in de gemeente Utrecht en 84 in Tilburg.

Sterfgevallen

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met 17. Dat is precies evenveel als vorige week maandag. Van zaterdag op zondag werden slechts vier sterfgevallen geregistreerd. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje geregistreerd bij het RIVM. Sterfgevallen uit het weekeinde worden doorgaans in de loop van maandag doorgegeven en zijn dan op dinsdag terug te zien in de cijfers van het RIVM.

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,5 miljoen Nederlanders positief getest. Dat cijfer zal in de komende dagen boven de 1,6 miljoen uitkomen. Van 17.351 Nederlanders is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Gemeenten zonder sterfgevallen

Amsterdam telt de meeste bevestigde coronagevallen. In de hoofdstad zijn bijna 84.000 inwoners positief getest. In Rotterdam zijn bijna 73.000 mensen besmet geraakt. Den Haag ging afgelopen weekeinde als derde gemeente door de grens van 50.000 positieve tests. Rotterdam heeft de meeste coronadoden. In de Maasstad zijn 934 mensen aan het virus overleden. Het Gelderse Rozendaal en het Friese Waddeneiland Vlieland zijn de enige gemeenten zonder sterfgevallen.

Daling coronagevallen op ic’s

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is opnieuw gedaald, met 10 patiënten. Op dit moment liggen er 757 patiënten met corona op de ic’s, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vandaag. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal coronapatiënten op de ic’s afneemt.

Het aantal Covid-19-patiënten op de verpleegafdelingen nam wel toe, met 62. In totaal liggen nu 2487 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn 52 meer coronagevallen dan een dag eerder. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten blijft nu al wel voor de derde dag op rij onder de 2500. Ook vergeleken met vorige week maandag en de drie maandagen ervoor is het totale aantal opnames gedaald.

Opnames

Naast het aantal mensen dat op dit moment in de ziekenhuizen ligt, is ook het aantal nieuwe opnames per dag van belang. Op de intensive cares lijkt het aantal nieuwe opnames te dalen. Gemiddeld werden er afgelopen zeven dagen 39 nieuwe coronapatiënten per dag opgenomen op de ic’s en dat zijn er 9 minder dan de week ervoor. Op de verpleegafdelingen is hetzelfde te zien. Het gemiddelde aantal nieuwe opnames van coronapatiënten per dag was daar afgelopen week 228, een daling van 31 opnames vergelijken met een week eerder.

Volgens het LCPS neemt de totale ziekenhuisbezetting komende periode „langzaam verder af”. De bezetting op de intensive cares is volgens het LCPS stabiel, maar hoog, waardoor de reguliere zorg nog steeds onder druk staat.

Vandaag werd duidelijk dat het kabinet naar alle waarschijnlijkheid niet deze week, maar pas volgende week maandag beslist of versoepelingen van de coronamaatregelen vanaf woensdag 19 mei kunnen doorgaan.

Piek in ziekenhuisopnames lijkt voorbij, wanneer besluit over versoepelingen?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.