Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 mei 2021

Viruswaarheid eist in kort geding afschaffing coronamaatregelen

Alle resterende coronamaatregelen moeten afgeschaft worden, vindt actiegroep Viruswaarheid. Dat gaan ze maandag in een kort geding in de rechtbank in Den Haag bepleiten. Het kort geding zou eerst alleen gaan over de avondklok, maar Viruswaarheid besloot het uit te breiden naar alle maatregelen.

Woensdagochtend liep de avondklok af, na ruim drie maanden. Daarom verzocht de Staat Viruswaarheid het kort geding in te trekken. De actiegroep weigert dit en grijpt het kort geding nu aan om de voorzieningenrechter te vragen alle coronamaatregelen te beëindigen. „De bezwaren tegen de avondklok gelden voor alle coronaregels die grondrechten en vrijheden inperken”, zegt jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid vandaag.

Viruswaarheid: ‘Coronamaatregelen alleen onder strenge voorwaarden toegestaan’

Volgens Pols negeert de staat de verdragsrechtelijke verplichtingen. „Crisismaatregelen die leiden tot vergaande inperkingen van grondrechten zijn alleen onder strenge voorwaarden toegestaan”, zegt Pols. Nederland had volgens hem de noodtoestand moeten uitroepen en die moeten melden bij de Raad van Europa en de Verenigde Naties.

Ook schoof de regering de nationale wetgeving opzij toen ze de coronaspoedwet invoerde, vindt Viruswaarheid. Pols: „Nederland verkeert op dit moment in een rechtsvrije ruimte. Hier is geen ruimte voor mitsen en maren. De rechter heeft de verplichting deze situatie te beëindigen.”

De zitting begint maandag om 11.00 uur en is te volgen via een livestream.

Willem Engel naar rechter voor opruiing

Eerder moest Viruswaarheid-voorman Willem Engel al naar de rechter vanwege opruiing. Hij moest zich verantwoorden voor opruiing via Facebook en ook voor het voortzetten van een demonstratie op Het Plein in Den Haag, nadat de burgemeester de organisatie al had opgedragen de protestmanifestatie te beëindigen.

De officiële verdenking tegen Engel luidt dat hij op Facebook zijn achterban heeft opgeroepen tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag. Hij riep op om agenten te arresteren middels burgerarrest.

De Facebookpost van Engel over de rechtszaak destijds:

Morgen gaan we weer naar de rechtbank, zogenaamd voor opruiing, maar de meeste mensen weten wel beter. De zaak gaat over…

Posted by Willem Engel on Monday, March 29, 2021

Bol.com trapt in spammail vol spelfouten en maakt 750.000 euro over

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Viruswaarheid eist in kort geding afschaffing coronamaatregelen
Sluiten