Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Opvallend 30 okt 2020 / 20:51 uur

Henk, Fatima of Ruurd: noorderlicht heeft naam nodig

Dat je een ster naar jezelf kan vernoemen, wisten we al wel. En ook stormen die Aiden of Phoebe heten zijn niets nieuws. Wat nog een stapje verder gaat is jezelf vereeuwigen door het noorderlicht jouw naam te geven. En geef even toe, wie wil dat nou niet?

Stormen een naam geven doen we nu alweer twee jaar. Begin vorige maand kwam het KNMI nog met de lijst voor 2020 en 2021. Maar niet alleen stormen verdienen een naam, nu zijn andere weerfenomenen aan de beurt.

Voortaan krijgt het noorderlicht, oftewel de aurora borealis, ook een naam. De site This is Arctic heeft de nobele taak op zich genomen. Het goede nieuws: ze staan open voor suggesties.

Het noorderlicht kennen we hier vooral van typisch Scandinavische foto’s. Mooie huisjes, beetje sneeuw en vooruit, het noorderlicht op de achtergrond. Het aantal Nederlanders dat daadwerkelijk het fenomeen heeft mogen aanschouwen is waarschijnlijk een stuk lager dan het aantal cheesy kaarten met dergelijk tafereel.

Slecht weer

Het noorderlicht komt veel vaker voor dan we eigenlijk doorhebben. „Er zijn meer dan tweehonderd dagen per jaar waarop je het noorderlicht kan zien”, legt Jesse Ketonen van Visit Arctic Europe II uit. „De meesten kan je alleen niet zien doordat het weer bijvoorbeeld te slecht is. Of omdat ze overdag plaatsvinden.”

Nu is het niet zo dat alle auroras een naam krijgen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een bepaalde tool die de activiteit van de zon meet. Op basis van die data kan men zien welke deeltjes de sterkste, meest zichtbare auroras op zullen leveren. Díe krijgen dan weer een naam. Er zijn al een aantal gekozen, op basis van de regionale geschiedenis, cultuur en mythologie, maar niet-Noorse namen zijn ook meer dan welkom.

Delen met de wereld

„Het noorderlicht is erg belangrijk voor deze regio”, legt Ketonen uit. De Vikings geloofden bijvoorbeeld dat het noorderlicht stond voor de zielen van krijgers. „We willen anderen de mogelijkheid geven om met ons mee te doen. We willen deze ervaring delen met de wereld.” Omdat 2020 niet het makkelijkste jaar is, willen ze iets creëren waar mensen samen over kunnen praten en met elkaar kunnen delen.

Het is volgens Lonely Planet niet alleen een magisch tafereel in de lucht, maar een serieuze solar storm van kleine deeltjes die reageren op de atmosfeer. Auroras ontstaan wanneer zonnedeeltjes naar de aarde worden gestuurd. Die deeltjes bevatten veel energie. Ze worden overgedragen op atomen, waarna die energie op gegeven moment weer vrijkomt. Op dat moment komt er licht vrij en dat is het noorderlicht.

Lees ook: Trump is gedumpt: Madame Tussauds plaatst beeld in afvalcontainer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Henk, Fatima of Ruurd: noorderlicht heeft naam nodig
Sluiten