Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 21 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Staartje toeslagenaffaire zorgt voor luidere roep om nieuwe verkiezingen

De ophef rond de toeslagenaffaire leek even verdwenen, of in ieder geval een stuk minder geworden. Maar vandaag werd bekend dat het inmiddels demissionaire kabinet doelbewust informatie achterhield. De kabinetsleden hielden het parlement expres in het donker, onder meer om zo verantwoordelijke, hoge ambtenaren en politici uit de wind te houden. De roep om nieuwe verkiezingen wordt nu steeds groter.

Dat het kabinet informatie achterhield, blijkt volgens RTL Nieuws uit een eigen reconstructie van besprekingen in de ministerraad over de toeslagenaffaire. Daarnaast hebben ook nog eens zo’n vierhonderd slachtoffers van de toeslagenaffaire onterecht geen compensatie gekregen.

De Tweede Kamer wil nu zo snel mogelijk een debat voeren hierover. Demissionair premier Rutte moet opheldering geven over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Ook andere betrokken ministers moeten uitleg geven.

‘Rutte, Kaag en Hoekstra moeten uitleg geven over toeslagenaffaire’

Op sociale media barst het los. Er moeten nieuwe verkiezingen komen, vinden vooral twitteraars, die ook zeggen dat onder meer Rutte, Kaag en Hoekstra aan de kiezers moeten uitleggen waarom ze „tegen de wet handelen”.

Het was juist de toeslagenaffaire die het kabinet deed aftreden. En daarna probeerde Rutte ook nog eens CDA’er Pieter Omtzigt – die zich juist uit de naad werkte om de toeslagenaffaire bloot te leggen – een ‘functie elders’ te geven. „Kabinet Rutte III hard op weg om het eerste te worden dat over één en dezelfde affaire 2x moet aftreden”, schrijft Roger dan ook.

Nieuwe verkiezingen

In kabinetsbespreking in 2019 klaagden Kamerleden over andere Kamerleden die volgens hen kritisch waren, zoals Omtzigt. Ook maakten ze afspraken om het parlement niet alle informatie te geven waar de Kamer om had gevraagd. Daarbij ging het vooral om de onrechtmatige stopzetting van toeslagen voor kinderopvang en wie hiervan op welk moment op de hoogte was.

„Nu gebleken is dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heel bewust het volk en de Tweede Kamer voorgelogen hebben, is het enige eerlijke antwoord nieuwe verkiezingen”, schrijft Jack.

https://twitter.com/JackMarsman/status/1384876161910677505

Ook Marloes vindt dat een goede optie: „Alle kopstukken weg en strafrechterlijk vervolgen. En nieuwe verkiezingen, dit resultaat is gebaseerd op leugens.”

https://twitter.com/roelgrif/status/1384851537655123969

Oppositie: ‘Liegende premier’

Vanuit de oppositie komt ook de roep om tekst en uitleg, en meerdere politici vinden dat Rutte zijn plek nu echt moet afstaan. Niet in de laatste plaats van Geert Wilders (PVV), die zich al lange tijd fel verzet tegen het Rutte-leiderschap. „Ongelooflijk en onvergeeflijk”, vindt hij nu. „Rutte moet echt meteen weg!”

Lilian Marijnissen gebruikt dit nieuwe schandaal om de keuze van haar partij kracht bij te zetten: „Het kabinet wilde pas aftreden toen de maatschappelijke druk te groot werd. Dat was al schandalig, maar dat het liegen dus gewoon doorgaat is onacceptabel. Dit is precies de reden waarom de SP duidelijk is: niet in een kabinet met deze liegende premier.”

Man die persfotograaf met shovel in sloot duwde verdacht van poging tot doodslag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.