Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 27 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

School ‘dwong kinderen uit de kast’, minister Slob bezorgd

Een reformatorische school in Gorinchem zou homoseksuele leerlingen hebben gedwongen uit de kast te komen. De onderwijsinspectie onderzoekt nu of er opgetreden moet worden tegen de school, meldt demissionair minister van onderwijs, Arie Slob.

In een recent artikel in NRC vertellen enkele leerlingen van de school Gomarus over de incidenten. Zo moest een meisje aan haar ouders vertellen dat ze lesbisch is, terwijl ze dat zelf helemaal niet wilde en daar nog niet klaar voor was. Maar de school had haar ouders al gebeld. Slob noemt de gang van zaken zoals die in het stuk wordt beschreven „absoluut onaanvaardbaar”.

Slob: ‘Ontzettend pijnlijk’

„De inspectie heeft mij laten weten de verhalen in het artikel als een zorgelijk signaal te beschouwen en neemt dit zeer serieus”, zegt Slob. Het bestuur van de school wordt daar op aangesproken en de inspectie bekijkt „welke acties vanuit haar toezicht noodzakelijk zijn”.

Ook noemt Slob de verhalen van de jongeren „ontzettend pijnlijk” en zegt hij dat hij het „enorm dapper” vindt, dat zij die hebben durven vertellen. „Dat kan niet makkelijk zijn geweest”. Iedere leerling zou zich veilig moeten kunnen voelen op school, benadrukt de minister. Uit de kast gedwongen worden hoort daar dus niet bij.

„Dat betekent onder meer dat geen enkele school in Nederland leerlingen mag veroordelen of afwijzen op basis van hun seksuele identiteit”, zegt Slob. „Niet in een identiteitsverklaring, niet in hun toelatingsbeleid en niet in hun schoolcultuur.”

Jetten: ‘Verdrietig en boos’

Ook meerdere Kamerleden reageren met verbijstering op het verhaal. Zo voelt D66-Kamerlid Rob Jetten zich „verdrietig, boos en strijdbaar” na het lezen van het artikel. Hij vindt het „dapper en belangrijk” dat de jongeren hun verhaal hebben willen doen. „Hier krijg ik echt rillingen van”, zegt VVD’er Dilan Yesilgöz-Zegerius.

„Schokkende en verdrietige verhalen”, twittert PvdA-leider Lilianne Ploumen. „De vrijheid van jongeren om te zijn wie je wil zijn moet voorop staan, niet vrijheid van religie van orthodoxe schooldirectie.”

Volgens Twitter moet niet Omtzigt, maar #Ruttefunctieelders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
School ‘dwong kinderen uit de kast’, minister Slob bezorgd
Sluiten